Lupita Nyong’o og Greta Gerwig blir jurypresidenter i henholdsvis Berlin og Cannes

Filmfestivalene i Berlin og Cannes satser på fornyelse og et tydelig generasjonsskifte i 2024: neste års jurypresidenter blir henholdsvis Lupita Nyong’o og Greta Gerwig, begge født i 1983.

For «verdens viktigste filmfestival» er valget av filmskaper Greta Gerwig nyskapende både fordi hun nå blir den yngste jurypresidenten noensinne i Cannes (Luc Besson [i 2000] og Quentin Tarantino [i 2004] var begge ett år eldre enn Gerwig da de i sin tid ledet hver sin jury), men også fordi hun blir den første kvinnelige amerikanske regissøren til å lede hovedkonkurransens jury.

I tillegg har Gerwig nettopp lagt bak seg et markant år som kommersiell Hollywood-regissør med årets mest innbringende kinofilm, Barbie, som gjør at valget av henne kan virke mindre kunstnerisk begrunnet for utrente øyne. (Alle insidere og Gerwig-fans vet selvfølgelig at hun på den andre siden er en stor cineast og at bidragene hennes som manusforfatter på Frances Ha og Mistress America, samt arbeidet bak kameraet på indiefilmer som Nights & Weekends og Lady Bird gir mer enn nok cred.)

For Berlinalen startet følelsen av et generasjonsskifte allerede i fjor da skuespiller Kristen Stewart var jurypresident, og hun er fortsatt den yngste som har fylt rollen. I tillegg var både Senta Berger (i 1977) og Gong Li (i 2000) begge yngre enn det Nyong’o er nå, men alle er uansett friske valg – rent aldersperspektivmessig. Invitasjonen til Lupita Nyong’o er mer historisk viktig i form at hun er den første afrikanske filmkunstneren til å lede Berlinalen-juryen.

Filmfestivalen i Berlin finner sted 15.-25. februar, mens Cannes-festivalen går av stabelen 14.-25. mai. Montages ser frem mot å delta (som vanlig) på begge arrangementene.