Filmfrelst #283: Om de fem filmene nominert til Nordisk råds filmpris 2017

I denne episoden av Filmfrelst ser vi nærmere på de fem nominerte til Nordisk råds filmpris 2017, og diskuterer årets utvalg – i forkant av arrangementet Nordisk filmhelg (27.-29. oktober), der alle filmene vises på Cinemateket i Oslo.

Det er i år 14. gang prisen deles ut, og i fjor kunne Norge endelig motta prisen for første gang, da vinnerfilmen ble Joachim Triers Louder Than Bombs. I år består de nominerte av Fluefangeren (Izer Aliu, Norge), Forældre (Christian Tafdrup, Danmark), Sameblod (Amanda Kernell, Sverige), Hjartasteinn (Guðmundur Arnar Guðmundson, Island) og Tyttö nimeltä Varpu («Little Wing», Selma Vilhunen, Finland).

Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen sitter ved mikrofonene i denne podkastpraten, og diskuterer hvilke fellestrekk og kvaliteter filmene har, og om de kan gi oss et meningsfullt helhetsbilde av hva fjorårets nordiske filmflora bestod av.

Samtalen ser også nærmere på kjønnsrepresentasjonen blant de nominerte, som vi i fjor kritiserte for å være påtagelig mannsdominert. I år er 2 av 5 filmer skrevet og regissert av kvinner; et løft som gir filmene en merkbar variasjon i rollebesetning, tematikk og innhold. Også verdt å merke seg: alle årets fem filmer er laget av spillefilmdebutanter.

God lytting!