Mot naturen er nominert til Nordisk råds filmpris

Ole Giævers kritikerroste Kanonpris-vinner Mot naturen (co-regissert med Marte Vold) er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris 2015.

Mot naturen vil konkurrere med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene, som har nominert henholdsvis Stille hjerte (Bille August, Danmark), They Have Escaped («He ovat paenneet», J-P Valkeapää, Finland), Virgin Mountain («Fusi», Dagur Kári, Island) og Gentlemen (Mikael Marcimain, Sverige).

Den norske juryen består av Silje Riise Næss, Kalle Løchen og Britt Sørensen. I begrunnelsen skriver de følgende:

I Mot naturen skaper Ole Giæver en selvrefleksjon over våre moderne liv og den nordiske mannen av i dag. Med en personlig og direkte fortellerstemme dannes en collage av mentale bilder som uttrykker minner, drømmer, håp og følelsesmessige stemninger. Alt gjort med en humor som tar opp i seg pinligheter, skam og smerte.

Foruten prestisjen, får vinneren av Nordisk råds filmpris 350.000 DKK. I tillegg til kunstnerisk kvalitet, bør filmen ha en synlig forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

Regissør Giæver responderer entusiastisk til nominasjonen i en pressemelding fra Kulturmeglerne:

«Jeg er utrolig glad for nominasjonen! Noen priser henger litt høyere enn andre og Nordisk Råds Filmpris er definitivt en av disse. Det er i tillegg en svært kompetent jury som står bak nominasjonen, så det gjør meg både ydmyk og stolt at de har valgt Mot Naturen som Norges kandidat. Nominasjonen er en stor anerkjennelse til alle som har vært med å lage filmen.»

Norge har ikke tidligere vunnet Nordisk råds filmpris, men har gode muligheter i år. Sveriges kandidat har fremkalt lite annet enn skuldernikk der den har blitt vist, og Finlands bidrag er etter vårt syn altfor snålt og ujevnt til at en jury kan samle seg rundt det. Bille Augusts comeback Stille hjerte har imidlertid mottatt mye anerkjennelse fra både kritikere og publikum, men vi har likevel klokkertro på Giæver blant disse, og krysser fingrene for en norsk pris i år.

Mot naturen hadde verdenspremiere i Toronto i 2014, og ble vist i seksjonen Panorama under Berlinalen tidligere i år, der den vant Europa Cinemas Label Award.

Norsk filminstitutt arrangerer Nordisk filmhelg med visninger av de nominerte filmene og samtaler med filmskaperne lørdag 24. og søndag 25. oktober, på Cinemateket i Oslo, i forkant av at vinnerne offentliggjøres under Nordisk Råds sesjon i Reykjavik 27. oktober.

Kilde: Kulturmeglerne