Finske Little Wing vant Nordisk råds filmpris

Til vår store overraskelse vant finske Little Wing («Tyttö nimeltä Varpu») Nordisk råds filmpris i går kveld, rett foran nesa på favorittene Sameblod og Hjartasteinn.

Little Wing er regissert av Selma Vilhunen, og dette er kun andre gang en kvinnelig regissør vinner prisen (den første var Pernilla August, for Skyggesiden i 2011). Filmens styrke er at den tar opp et problem mange barn rammes av, nemlig omsorgssvikt knyttet til psykisk sykdom. Det er et modig tema, og filmen bærer preg av personlige erfaringer. Som vi diskuterer i vår podkast om de nominerte filmene, er det imidlertid et problem at Vilhunen tidvis blir overtydelig i sin regi, og karikerer situasjoner som burde vært skildret med større varsomhet.

Nordisk råds filmpris er på 350.000 danske kroner og tildeles en film som «utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.» Målet har som mål å styrke det nordiske kulturfellesskapet. I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Samtlige vinnere ble offentliggjort under gårsdagens seremoni i Helsinki, Finland.