Her er de nominerte til Nordisk råds filmpris 2022 – Verdens verste menneske er norsk kandidat

I dag ble det offentliggjort hvilke fem filmer som er nominert til Nordisk råds filmpris 2022, og selv om Amanda-showet på lørdag avslørte en vennlig kniving mellom De uskyldige og Verdens verste menneske, var det sistnevnte som trakk det lengste strået og ble norsk kandidat.

Med det har Joachim Trier blitt nominert til Nordisk råds filmpris for alle sine fem spillefilmer. Prisen ble etablert i 2002 og har deretter blitt delt ut hvert år siden 2005, men helt frem til 2016 stod vi likevel uten norske vinnere. Da vant omsider Trier & Co. med Louder Than Bombs, og om de stikker av med prisen også for Verdens verste menneske setter Trier rekord – det er nemlig kun to regissører som er dobbeltvinnere hittil, svenske Thomas Vinterberg og islandske Benedikt Erlingsson.

Prisen deles alltid likt mellom filmenes manusforfatter, regissør og produsent, noe som betyr at de norske nominerte er Trier, manusforfatter Eskil Vogt og produsentene Thomas Robsahm og Andrea Berentsen Ottmar. Verdens verste menneske er plukket ut som norsk kandidat av en jury bestående av Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik, som sier følgende i sin begrunnelse:

Verdens verste menneske» er et lekent og melankolsk portrett av den nær 30 år gamle Julie, i form av en romantisk komedie. Gjennom sin lek med sjangerkonvensjoner, klisjeer og filmatiske virkemidler er dette en film som tar kinoopplevelsen på største alvor, med alt det betyr av storslagne scener, musikalske stemninger og lyset av Oslo om sommeren. Filmen fanger tidsånd og stedsspesifikke miljøer, samtidig som den kan oppleves som tidløs og allmenn.

Sammen med medforfatter Eskil Vogt, som står bak to av årets beste norske filmer, har regissør Joachim Trier og hans strålende skuespillere (Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum) skapt morsomme, romantiske og rørende øyeblikk som har blitt diskutert flittig, og som vil bli husket lenge.

Ved siden av det norske bidraget er følgende filmer fra de andre nordiske landene nominert: Vanskabte land (Danmark), Den blinde mannen som ikke ville se Titanic (Finland), Lamb (Island) og Clara Sola (Sverige).

Prisen offentliggjøres tirsdag 1. november 2022, under Nordisk råds sesjon i København.

«Verdens verste menneske»