Filmfrelst #263: Brian De Palmas Body Double

Cinematekene arrangeres av de digitale cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim, og Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene som vises. Kalender og mer informasjon finner du her. Body Double vises for første gang torsdag 6. april i Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. I Bergen og Kristiansand vises den først fra og med henholdsvis søndag 9. og torsdag 20. april.

*

Brian De Palma er en av våre favorittregissører, og i denne Filmfrelst-episoden retter vi fokuset mot hans omdiskuterte kultfilm Body Double (1984), som i april 2017 reaktualiseres i Norge gjennom visninger av en nyrestaurert kopi på de digitale cinematekene.

De Palma laget Body Double som et fuck you til kritikerne som behandlet filmene hans på en fordomsfull, urettferdig måte. Resultatet ble hans mest ekstreme og syrete film (i alle fall inntil Raising Cain), og både presse og publikum lot seg sjokkere over det de opplevde som spekulativt søppel.

I dag er Body Double en slags popkulturell museumsgjenstand (blant annet kjent for å være hovedpersonen i American Psycho, Patrick Bateman, sin favorittfilm, og for en lang sekvens med låten «Relax» av Frankie Goes to Hollywood), og blant mange De Palma-fans nyter den høy status som et av nøkkelverkene i karrieren hans.

Vi diskuterer styrker og svakheter ved filmen, og svinger også innom dokumentaren De Palma (2015), regissert av Noah Baumbach og Jake Paltrow, der regissøren selv guider oss kronologisk gjennom sin egen filmografi – på godt og vondt.

Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!