Filmfrelst #181: Midnight Cowboy

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. John Schlesingers Midnight Cowboy (1969) vises fra og med torsdag 30. april i Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Visningstider og informasjon finnes her eller hos det enkelte cinemateket.

*

I denne episoden av Filmfrelst kaster vi et blikk tilbake på John Schelsingers Oscar-vinnende klassiker Midnight Cowboy (1969).

På slutten av 1960-tallet skjedde en viktig utvikling i amerikansk film som ledet til «bølgen» definert som New Hollywod, der en rekke omstendigheter i filmkulturen ledet til at regissører fikk økt kunstnerisk frihet fra studioene. Resultatet er en periode med en rekke fremragende filmer, og Midnight Cowboy befinner seg midt i dette brytningspunktet.

Filmen fikk Oscar for beste film, beste regi og beste manus i 1969, og ble skuespiller Jon Voights gjennombrudd, samt en befestelse av Dustin Hoffmans talent – som allerede i 1967 med The Graduate var blitt manifestert med tydelighet. Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen diskuterer i denne episoden hvordan Midnight Cowboy står seg i dag, og hvilke elementer i filmen som gjør den til den klassikeren den er.

Et par relevante linker for samtalen er Roger Eberts to anmeldelser av Midnight Cowboy – både originalen fra 1969 og den nye vurderingen Ebert gjorde av filmen i 1994.

God lytting!