Gullpalmen til Nuri Bilge Ceylans Winter Sleep – alt om årets prisvinnere i Cannes

Cannes 2014: Hovedkonkurransens jury, ledet av Jane Campion, delte i kveld ut sine priser – og den aller største utmerkelsen gikk til Winter Sleep av Nuri Bilge Ceylan.

Årets Cannes-festival ble i kveld avsluttet med den prestisjetunge prisutdelingen, og etter to uker her på Croisetten kan vi trygt slå fast at det har vært en veldig god årgang – både i hovedkonkurransen og sideprogrammene. Før vi går løs på de mest høythengende utmerkelsene, skal vi se litt på hvilke andre priser som har blitt delt ut nå på slutten av festivalen.

Hovedkonkurransen og sideprogrammet Un Certain Regard er som kjent Cannes-festivalens to offisielle konkurranseprogrammer, og i sistnevnte ble prisene delt ut fredag 23. mai. Juryformann Pablo Trapero ga hovedprisen til Kornél Mundruczós White God, mens «andreplassen» Juryens pris gikk til Ruben Östlunds Turist. (Her finner dere alle årets UCR-priser.) Ungarske White God tok for øvrig også meget fortjent hjem den uhøytidelige prisen Palm Dog – for beste hund. White Gods makeløse hær av 250 hunder måtte nesten vinne denne prisen, men møtte hard konkurranse fra Jean-Luc Godards hund Roxy – som leder an i Adieu au langage.

«White God»
Un Certain Regard-vinneren «White God».

I Cannes-festivalens assosierte sideprogrammer, Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) og Semaine de la Critique (Kritikeruken), har det også blitt delt ut priser. Her er oversiktene for henholdsvis Quinzaine og Kritikeruken. Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI har også gitt sine utmerkelser til filmer fra de forskjellige programmene, som er sammenfattet her.

Hovedkonkurransen og Gullpalmen

Men det er nå en gang hovedkonkurransen som er det viktigste i Cannes, og som nevnt innledningsvis ga årets jury Gullpalmen til Winter Sleep av Nuri Bilge Ceylan. Prisene ble ellers fordelt jevnt, ettersom Cannes-festivalen kun tillater juryen å gi én pris til hver film.

  • Beste mannlige skuespiller: Timothy Spall (Mr. Turner)
  • Beste kvinnelige skuespiller: Julianne Moore (Maps to the Stars)
  • Beste manus: Andrey Zvyagintsev (Leviathan)
  • Gullkameraet for beste debutfilm: Party Girl av Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger og Samuel Theis
  • Gullpalmen for kortfilm: Leidi av Simón Mesa Soto