Filmfrelst #147: Cronenbergs Maps to the Stars og Assayas’ Clouds of Sils Maria

Cannes 2014: I denne siste av årets Cannes-relaterte Filmfrelst-episoder, diskuterer vi to filmer som deltok i hovedkonkurransen: David Cronenbergs Maps to the Stars og Olivier Assayas’ Clouds of Sils Maria.

Sammenkoblingen av disse to er ikke tilfeldig, ettersom begge handler om filmindustrien og skuespilleryrket, men Cronenbergs isnende og kompromissløse tilnærming kunne ikke vært mer annerledes enn Assayas’ lune, dempede toneleie. Juliette Binoche, Chloë Grace Moretz og særlig Kristen Stewart briljerer i Clouds of Sils Maria, men er filmen som helhet tilstrekkelig kompleks til å virkelig feste seg? Er Maps to the Stars like krevende å ta bolig i som Cosmopolis? Deltagere i denne episoden er Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

NB! Mot slutten av denne episoden kommer vi i skade for å anta at det er den populære veteranen Eric Gautier som har fotografert Clouds of Sils Maria. Dette medfører ikke riktighet. Det er Yorick Le Saux som står bak kameraet, som bla. har skutt flere av filmene til Francois Ozon (og Boarding Gate, samt en episode av Carlos for Assayas). Poenget vårt underveis blir imidlertid ikke ødelagt av denne uheldige faktafeilen: Selv om Assayas jobber med andre fotografer enn Gautier, ser filmene hans akkurat like trauste og glatte ut.

God lytting!