Cannes 2014

Distribusjonsnytt fra Cannes: Fidalgo har sikret Clouds of Sils Maria, Timbuktu, Winter Sleep og Bande de filles

Cannes 2014: Den 67. utgaven av Festival de Cannes går mot slutten, og lørdag kveld vil juryen utnevne årets Gullpalme-vinner. I spenningens hete er det hyggelig å bringe nyheten om at distributøren Fidalgo har sikret seg de norske kinorettighetene til tre av hovedkonkurransens filmer, samt Quinzaine des Réalisateurs-favoritten Bande de filles.

Noe var klart tidligere i uken, men nå kan Fidalgo bekrefte at de vil sette opp Nuri Bilge Ceylans Winter Sleep, Abderrahmane Sissakos Timbuktu og Olivier Assayas Clouds of Sils Maria på kino – sistnevnte har bl.a. Chloë Grace Moretz, Juliette Binoche og Kristen Stewart på rollelisten. I tillegg til nevnte Bande de Filles («Girlhood»), regissert av Tomboy-regissør, Céline Sciamma.

I en uttalelse til Montages, sier Frank Stavik fra Fidalgo følgende, om beveggrunnene for innkjøpet av disse filmene:

Vi er svært fornøyde med å ha fått med oss tre filmer fra hovedprogrammet, og håper nå at kinoene vil akseptere disse titlene for oppsetting. Vi anser Sissakos film (Timbuktu) som svært viktig å få i distribusjon, og Ceylans film (Winter Sleep) er et mesterverk, som tross sin ukommersielle lengde (3t 16m) bør få kinovisning. Bande de filles er en av de mest spennende titlene fra sideprogrammet Quinzaine, og Assayas’ Clouds of Sils Maria har Binoche og Stewart som uslåelige argumenter for distribusjon.

Stillbilde fra Abderrahmane Sissakos «Timbuktu»
Fra Abderrahmane Sissakos «Timbuktu».

I tillegg skriver distribusjonsselskapet på sine Facebook-sider at det «ennå kanskje kommer et par overraskelser». Hvilke titler det er snakk om gjenstår å se når forhandlingene er unnagjort, men en ting Fidalgo bekrefter er at Xavier Dolans kritikerroste Gullpalme-favoritt Mommy ikke er blant de aktuelle. Den er derimot sikret for Skandinavia av svenske NonStop Entertainment, men hvem som eventuelt da kommer til å kinodistribuere Mommy her til lands (NonStop har ikke egen kinoavdeling i Norge), eller om den i det hele tatt får norsk kinodistribusjon, gjenstår å se. Ryktene sier heldigvis at diskusjoner er på gang, og kanskje blir det klart allerede før Gullpalmen deles ut.

PS: Hør vår Cannes-delegasjon diskutere Sciammas Bande de fillesFilmfrelst.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. «… som tross sin ukommersielle lengde (3t 16m) bør få kinovisning.»

  Så herlig å lese en distributør komme med en sånn uttalelse! :)

 2. Kjetil Omberg sier:

  Men han har jo helt rett. Det er dessverre drepen å sette opp en film med den lengden på kino.

  • Jeg tenker vel at det mest av alt er en komplisert utfordring for distributøren og kinoene, og at «drepen» kanskje er en litt resignert innstilling? Tre episoder av Game of Thrones ser man lett i ett, så en idé kan være å presentere disse lengste filmene mer som kinofremviste miniserier? :) Bruno Dumonts fire episoders miniserie som ble vist som en film i Cannes i år intoduserer potensielt sett et slags møtepunkt?

   Ettersom Winter Sleep har noe voldsomt litterært over seg (følte jeg hadde lest en hel roman etter å ha sett den), og at den nå kan smykke seg med Gullpalmen, så kan den vel vinkles til Litteraturhuset-nisjen som «årets event»..?

   Uansett, kudos til alle modige distributører (og kinoer), og ikke minst årets virkelig gledelige konklusjon: MASSE filmer fra Cannes er kjøpt inn for norsk distribusjon. (Og lyspunkter fra fjoråret også på vei; kult at dere gir Jeune et jolie en mulighet, Kjetil.)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>