AWE distribuerer Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree, i tillegg til flere andre Cannes-titler

Cannes 2018: Another World Entertainment var definitivt årets mest kjøpelystne, norske distributør i Cannes. Ikke bare har de rasket med seg de største prisvinnerne fra henholdsvis hovedkonkurransen (Shoplifters), Un certain regard (Gräns) og Quinzaine des réalisateurs (Climax) – nå har de også kapret en av festivalens mest kritikerroste filmer: The Wild Pear Tree.

Tyrkiske Nuri Bilge Ceylan har aldri forlatt Cannes uten en pris i ryggsekken – bortsett fra i år. Merkelig nok ble det The Wild Pear Tree («Ahlat Ağacı») som brøt «Gullrekka» – en av hans aller beste filmer, og en naturlig forlengelse av Gullpalme-vinneren Vintersøvn. Her møter vi en ung forfatterspire, full av pretensjoner, ute av stand til å se hvor liten han er i det store bildet. Med andre ord slekter han på hovedpersonen i Vintersøvn. (Vi kommer tilbake med en lengre omtale av The Wild Pear Tree innen ukeslutt.)

Hva blir den norske tittelen, mon tro? «Pæra faller ikke langt fra stammen»? «Høy på pæra»? «Veien til Pærra?»

«Knife + Heart».

I tillegg til Ceylans nye storverk har AWE sikret seg den fornøyelige homoporno-gialloen Knife + Heart, signert M83-bror Yann Gonzalez. Filmen følger oppskriften fra Mario Bavas Blood and Black Lace (opprinnelig Arne Mattsons Mannekäng i rött), og er et must for fans av italiensk kultfilm. Merkelig nok deltok filmen i hovedkonkurransen, som til vanlig skyr denne typen sjangerfilm som pesten.

Den lekelystne distributøren har også plukket blomster i Kritikeruken, med Sir (som vant distribusjonsprisen der) og polske Agnieszka Smoczynskas drama Fuga. Smoczynskas forrige film var den elleville havfrue-kannibal-musikal-sensasjonen The Lure (2015), som figurerte på flere av fjorårets topplister på Montages. Fuga er noe helt annet, og ble derfor en liten skuffelse for oss under festivalen – men filmen bør vurderes på sine egne premisser og krever derfor gjensyn.

Det er foreløpig ikke offentliggjort når filmene får norsk kinopremiere, men vi antar at The Wild Pear Tree blir å se på Bergen internasjonale filmfestival og Film fra sør i høst. Knife + Heart vil trolig få premiere under Oslo Fusion i september.