Cannes 2021: Gullpalmen til Julia Ducournaus Titane, og historisk norsk pris til Renate Reinsve for Verdens verste menneske

Cannes 2021: Spike Lees jury har i en kaotisk utdeling nettopp delt ut hovedkonkurransens priser her i Lumière-palasset i Cannes, og det ble en historisk kveld da Gullpalmen gikk til Raw-regissør Julia Ducournaus Titane, første kvinnelige regissør som vinner siden Jane Campions for The Piano, og samtidig en begivenhetsrik aften for norsk film, med skuespillerpris til Renate Reinsve for Verdens verste menneske.

I det som har vært en årgang av Cannes-festivalen med jevn høyt nivå på filmene, har diskusjonene rundt årets priser vært preget av leken spekulasjon og mange mulige scenarier. Hva slags film vil Spike Lee elske? Kan det bli en delt Gullpalme, for første gang siden 1997? Stemmer ryktet fra Twitter om at det står mellom en fransk og en asiatisk film for Gullpalmen? Og hva med vår egen magefølelse, om at Joachim Trier faktisk har signert en av hovedkonkurransens beste filmer, og at Verdens verste menneske ville bli belønnet med pris?

Mye viste seg å stemme: Titane, en stor favoritt for oss i Montages, vant Gullpalmen fortjent, og dermed er endelig en ny kvinnelig regissør å finne blant listen over vinnere av Gullpalmen. Prisen ble for øvrig sjokkerende nok utropt ved et uhell av en forvirret Spike Lee før første pris egentlig skulle gis. (Gullpalmen gis alltid til slutt.) Det hele ble tullet bort av programlederen, før prisutdelingen fortsatte i «riktig» rekkefølge.

Hovedrolleinnehaver Renate Reinsve og Joachim Trier har begge blitt spådd noe til premieskapet underveis i festivalen, og det ble Reinsve som fortjent tok hjem kveldens historiske norske Cannes-prisen, for beste kvinnelige skuespiller.

Flere av våre andre favoritter ble også belønnet i kveld, som Apichatpong Weerasethakuls Memoria, Juho Kuosmanens Hytti nro 6 og Nadav Lapids Ahed’s Knee, mens andre gikk tomhendt hjem – særlig Sean Bakers Red Rocket hadde fortjent edelt metall, og det samme gjelder Mia Hansen-Løves Bergman Island. Juryen har også satt Paul Verhoevens Benedetta og Wes Andersons The French Dispatch til side med kveldens priser.

Her er alle prisene fra Cannes-hovedkonkurransen 2021:

  • Gullpalmen: Titane av Julia Ducournau
  • Juryens Grand Prix: Delt mellom A Hero av Asghar Farhadi og Hytti nro 6 av Juho Kuosmanen
  • Juryprisen: Delt mellom Ahed’s Knee av Nadav Lapid og Memoria av Apichatpong Weerasethakul.
  • Regiprisen: Leos Carax for Annette
  • Beste mannlige skuespiller: Caleb Landry-Jones for Nitram
  • Beste kvinnelige skuespiller: Renate Reinsve for Verdens verste menneske
  • Beste manus: Riyusuke Hamaguchi for Drive My Car
  • Æres-Gullpalmen: Marco Bellocchio
  • Gullkameraet for beste debutfilm: Murina av Antoneta Alamat Kusijanovic.
  • Gullpalmen for beste kortfilm: All the Crows in the World av Tang Yi.

Prisdiskusjon og oppsumering kommer for øvrig også i en nært forestående podkastepisode laget her i Cannes før og etter prisutdelingen.

Julia Ducournau, regissøren av «Titane».