Her er juryen som skal vurdere Joachim Triers nye film i Cannes

Cannes 2021: Det nærmer seg årets store begivenhet og gjenåpningshyllest for all verdens filmkultur – filmfestivalen i Cannes – og med Joachim Triers Verdens verste menneske i hovedkonkurransen og Eskil Vogts De uskyldige i Un certain regard, blir det en historisk norsk årgang. Nå er det klart hvem som skal sitte i juryen som skal dele ut Gullpalmen, med Trier blant de nominerte.

Allerede i fjor offentliggjorde Cannes-festivalen at Spike Lee var invitert til å være jurypresident, men da 2020-utgaven ble avlyst varslet Lee at han aktet å returnere i 2021 for å utføre det ærefulle oppdraget. Som sagt så gjort, og når festivalen går av stabelen 6. juli får jurypresidenten selskap av fem kvinner og tre menn, av syv ulike nasjonaliteter, i juryen som skal vurdere de 24 filmene som er nominert til Gullpalmen.

Her er medlemmene i Spike Lee sin jury: regissør Mati Diop (Atlantics), sangerinne Mylène Farmer, skuespiller Maggie Gyllenhaal (The Dark Knight), regissør Jessica Hausner (Miraklet i Lourdes), skuespiller/regissør Mélanie Laurent (Pust), regissør Kleber Mendonça Filho (Bacurau), skuespiller Tahar Rahim (Profeten) og skuespiller Song Kang-ho (Parasitt).

Som man ser av årets jury er sammensetningen både variert på kjønn og nasjonalitet, men ikke fullt så mye på alder – her er de fleste mellom 40 og 60 år gamle, og faglig sett veier den tungt mot skuespillere og regissører. Spekulasjoner rundt hvordan Cannes-juryen tenker og vurderer hovedkonkurransen er alltid en av festivalens morsomste kveldssamtaleemner, og vi i Montages har ofte undret oss over hvorfor ikke festivalen oftere inviterer filmfaglig tyngde fra «utenfor kjernen», altså for eksempel filmfotografer, klippere, manusforfattere, lyddesignere og for den saks skyld: filmkritikere. (En av de få norske filmpersonlighetene som har sittet i Cannes-juryen var Dagbladets legendariske kritiker Arne Hestenes, i 1984, da Paris, Texas fikk Gullpalmen.)

Årets noenlunde unge og spreke jury kan kanskje veie positivt for identifikasjonen deres med Joachim Triers film, all den tid Verdens verste menneske er varslet å være en sofistikert romantisk komedie som utspiller seg blant unge mennesker i Oslo – det må være lov å håpe på at vi i år ikke bare har en norsk film i hovedkonkurransen, men at den også kan ha gode muligheter til å bli smykket med en pris.

Tiden vil vise – nå er i alle fall juryen på plass, og om noen uker er alt klappet og klart for en smittevernintens og stekhet juli-utgave av Cannes-festivalen.