Her er årets Cannes-program: Nye filmer av Joachim Trier, Eskil Vogt, Mia Hansen-Løve, Sean Baker m.fl.

Cannes 2021: Etter fjorårets avlysning, var det med rørende entuasiasme at festivalsjef Thierry Frémaux i dag offentliggjorde hvilke filmer som inviteres til hovedprogrammet i Cannes i sommerens comeback-utgave. Og i det som blir en meget sterk norsk utgave finner vi filmer av to norske regissører og en rekke prominente auteurer – samt, som vanlig, noen nye navn.

«Norvège… douze points!», «Vi har scoret i Marseille!»… norske bragder i Frankrike har mange navn. I dag fikk vi en ny.

Det begynte i 2006 med Reprise, som var Joachim Triers spillefilmdebut som regissør, skrevet i nært samarbeid med Eskil Vogt. I de femten årene siden da har de to filmskaperne gitt oss en serie nøkkelverk i nyere norsk filmhistorie, og utvilsomt blitt to av våre absolutt viktigste internasjonale filmkunstnere. De to Trier-regisserte filmene Oslo, 31. august (Un certain regard, 2011) og Louder Than Bombs (Compétition, 2015) kom begge til Cannes, og Vogts spillefilmdebut som regissør, Blind, ble bl.a. vist i Panorama-seksjonen i Berlin i 2014.

Da Thierry Frémaux i dag kunngjorde at både Trier og Vogt med hver sin nye film skal delta i det offisielle programmet i Cannes 2021 – Verdens verste menneske er Gullpalme-nominert i hovedkonkurransen og De uskyldige skal vises i Un certain regard – utropte han også (uten å si det høyt) at årets utgave vil bli den mest markante Cannes-festivalen for norsk film siden 2006, og når programmene for Semaine de la Critique (Kritikeruken) og Quinzaine des réalisateurs (Director’s Fortnight) slippes neste uke kan antallet norske titler øke og på den måten overgå 2006. Vi krysser fingrene. Og varme gratulasjoner fra alle oss i Montages til Trier og Vogt og alle som har bidratt til de to filmene.

*

Og så til resten av programmet som ble presentert i dag – de internasjonale auteurene får ha oss unnskyldt at vi brukte noen avsnitt først på de norske filmene.

Om noen skulle være i tvil: Festival de Cannes er og blir verdens viktigste og mest prestisjetunge filmfestival. At den ble avlyst i 2020 gjorde et innhogg i flyten i filmkulturen, og festivalens tilbakekomst signaliserer at også kinokulturen kan se lyset i enden av pandemitunnelen. De utvalgte titlene i hovedkonkurransen og det offisielle sideprogrammet Un certain regard er hjertet av festivalen, der nye filmskapere kan få sitt gjennombrudd og veteraner oppnå fortsatt anerkjennelse – alt som en opprettholdelse og hyllest til filmkunsten.

Ved siden av gleden over at Trier og Vogt sine filmer ble presentert i det offisielle utvalget, var Frémauxs Cannes-program en godtepose i alle kategorier for dedikerte cineaster. Vi visste allerede at nye filmer fra Leos Carax, Paul Verhoeven og Wes Anderson var varslet til Croisetten, men i dag ble det også klart at Andrea Arnold, Todd Haynes, Apichatpong Weerasethakul, Julia Ducournau, Mia Hansen-Løve, Nanni Moretti, Sean Baker, Jacques Audiard, Arnaud Desplechin, Mathieu Amalric (med flere) tar med sine nye filmer til Cannes.

Nedenfor følger en oversikt over alle titlene som ble offentliggjort av Frémaux i dag. Som vanlig meldte Frémaux at det også vil annonseres et knippe filmer i tillegg til disse, innen festivalstart, og de to andre sideprogrammene – Semaine de la Critique og Quinzaine de Réalisateurs – blir offentliggjort neste uke.

Cannes-festivalen starter altså så sent som 6. juli i år, og vil vare til og med lørdag 17. juli. Montages vil forhåpentligvis være til stede, men må se an smittevernsituasjonen frem mot avreise. Dagens offentliggjøring er et sterkt argument for at vi gjør alt vi kan for å få det til.

*

Thierry Frémaux under pressekonferansen i dag der Cannes-programmet 2021 ble offentliggjort.

Hovedkonkurransen

 • Annette av Leos Carax (åpningsfilm)
 • Benedetta av Paul Verhoeven
 • The French Dispatch av Wes Anderson
 • Verdens verste menneske av Joachim Trier
 • A hero av Asghar Farhadi
 • Tout s’est bien passé av François Ozon
 • Tre piani av Nanni Moretti
 • Titane av Julia Ducournau
 • Red Rocket av Sean Baker
 • Petrov’s Flu av Kirill Serebrennikov
 • Par un demi clair matin av Bruno Dumont
 • Nitram av Justin Kurzel
 • Memoria av Apichatpong Weerasethakul
 • Lingui av Mahamat Saleh Haroun
 • Les olympiades av Jacques Audiard
 • Les intranquilles av Joachim LaFosse
 • La fracture av Catherine Corsini
 • Casablanca Beats av Nabil Ayouch
 • Hytti nro 6 av Juho Kousmanen
 • Ha’berech av Nadav Lapid
 • Drive My Car av Ryusuke Hamaguchi
 • Bergman Island av Mia Hansen-Løve
 • The Story of My Wife av Ildikó Enyedi
 • Flag Day av Sean Penn

*

Un Certain Regard

 • De uskyldige av Eskil Vogt
 • After Yang av Kogonada
 • Commitment Hasan av Semih Kaplanoglu
 • Bonne mère av Hafsia Herzi
 • Lamb av Valdimar Jóhansson
 • Noche de fuego av Tatiana Huezo
 • Delo av Alexey German Jr.
 • Blue Bayou av Justin Chon
 • Moneyboys av C.B Yi
 • Freda av Gessica Généus
 • Un monde av Laura Wandel
 • Unclenching the Fists av Kira Kovalenko
 • La civil av Teodora Ana Mihai
 • Women Do Cry av Mina Mileva og Veselva Kazakova
 • Et il y eut un matin av Eran Kolirin
 • Rehana Maryam Noor av Abdullah Mohammad Saad

*

Midnight Screenings:

 • Oranges sanguines av Jean-Christophe Meurisse

Utenfor konkurranse:

 • De son vivant av Emmanuelle Bercot
 • Emergency Declaration av Han Jae-Rim
 • The Velvet Underground av Todd Haynes
 • Stillwater av Todd McCarthy
 • Aline av Valérie Lemercier
 • Bac nord av Cédric Jimenez

Ny kategori: Cannes premiere:

 • Evolution av Kornél Mondruzco
 • Tromperie av Arnaud Desplechin
 • Cow av Andrea Arnold
 • Cette musique ne joue our personne av Samuel Benchetrit
 • Mothering Sunday av Eva Husson
 • Serre-moi fort av Mathieu Amalric
 • In Front of Your Face av Hong Sang-soo

Spesialseanser:

 • H6 av Yé Yé
 • Cahiers Noirs av Shlomi Elkabetz
 • O marinheiro das montanhas av Karim Aïnouz
 • JFK Revisited: Through The Looking Glass av Oliver Stone
 • Jane par Charlotte av Charlotte Gainsbourg
 • Babi yar. Context av Sergei Loznitsa
 • The Year of the Everlasting Storm av Jafar Panahi, Anthony Chen, Malik Vitthal, Dominga Sotomayor, David Lowery og Apichatpong Weerasethakul.

*