- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Her er juryen som skal vurdere Joachim Triers nye film i Cannes

Av , 24. juni 2021 i Ukategorisert

Cannes 2021: Det nærmer seg årets store begivenhet og gjenåpningshyllest for all verdens filmkultur – filmfestivalen i Cannes – og med Joachim Triers Verdens verste menneske [1] i hovedkonkurransen og Eskil Vogts De uskyldige [2] i Un certain regard, blir det en historisk norsk årgang [3]. Nå er det klart hvem som skal sitte i juryen som skal dele ut Gullpalmen, med Trier blant de nominerte.

Allerede i fjor offentliggjorde Cannes-festivalen at Spike Lee [4] var invitert til å være jurypresident, men da 2020-utgaven ble avlyst varslet Lee at han aktet å returnere i 2021 for å utføre det ærefulle oppdraget. Som sagt så gjort, og når festivalen går av stabelen 6. juli får jurypresidenten selskap av fem kvinner og tre menn, av syv ulike nasjonaliteter, i juryen som skal vurdere de 24 filmene som er nominert til Gullpalmen.

Her er medlemmene i Spike Lee sin jury: regissør Mati Diop [5] (Atlantics), sangerinne Mylène Farmer [6], skuespiller Maggie Gyllenhaal [7] (The Dark Knight), regissør Jessica Hausner [8] (Miraklet i Lourdes), skuespiller/regissør Mélanie Laurent [9] (Pust), regissør Kleber Mendonça Filho [10] (Bacurau), skuespiller Tahar Rahim [11] (Profeten) og skuespiller Song Kang-ho [12] (Parasitt).

Som man ser av årets jury er sammensetningen både variert på kjønn og nasjonalitet, men ikke fullt så mye på alder – her er de fleste mellom 40 og 60 år gamle, og faglig sett veier den tungt mot skuespillere og regissører. Spekulasjoner rundt hvordan Cannes-juryen tenker og vurderer hovedkonkurransen er alltid en av festivalens morsomste kveldssamtaleemner, og vi i Montages har ofte undret oss over hvorfor ikke festivalen oftere inviterer filmfaglig tyngde fra «utenfor kjernen», altså for eksempel filmfotografer, klippere, manusforfattere, lyddesignere og for den saks skyld: filmkritikere. (En av de få norske filmpersonlighetene som har sittet i Cannes-juryen var Dagbladets legendariske kritiker Arne Hestenes [13], i 1984, da Paris, Texas [14] fikk Gullpalmen.)

Årets noenlunde unge og spreke jury kan kanskje veie positivt for identifikasjonen deres med Joachim Triers film, all den tid Verdens verste menneske er varslet å være en sofistikert romantisk komedie som utspiller seg blant unge mennesker i Oslo – det må være lov å håpe på at vi i år ikke bare har en norsk film i hovedkonkurransen, men at den også kan ha gode muligheter til å bli smykket med en pris.

Tiden vil vise – nå er i alle fall juryen på plass, og om noen uker er alt klappet og klart for en smittevernintens og stekhet juli-utgave av Cannes-festivalen.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/her-er-juryen-som-skal-vurdere-joachim-triers-nye-film-i-cannes/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Verdens verste menneske: https://montages.no/film/verdens-verste-menneske/

[2] De uskyldige: https://montages.no/film/de-uskyldige/

[3] en historisk norsk årgang: https://montages.no/2021/06/her-er-arets-cannes-program-nye-filmer-av-joachim-trier-eskil-vogt-mia-hansen-love-sean-baker-m-fl/

[4] Spike Lee: https://montages.no/filmfolk/spike-lee/

[5] Mati Diop: https://montages.no/filmfolk/mati-diop/

[6] Mylène Farmer: https://en.wikipedia.org/wiki/Myl%C3%A8ne_Farmer

[7] Maggie Gyllenhaal: https://montages.no/filmfolk/maggie-gyllenhaal/

[8] Jessica Hausner: https://montages.no/filmfolk/jessica-hausner/

[9] Mélanie Laurent: https://montages.no/filmfolk/melanie-laurent/

[10] Kleber Mendonça Filho: https://www.imdb.com/name/nm2207625/

[11] Tahar Rahim: https://montages.no/filmfolk/tahar-rahim

[12] Song Kang-ho: https://www.imdb.com/name/nm0814280

[13] Arne Hestenes: https://no.wikipedia.org/wiki/Arne_Hestenes

[14] Paris, Texas: https://montages.no/film/paris-texas/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.