Filmfrelst

Filmfrelst #93: Filmåret 1994

Bortsett fra The Next Karate Kid , skjedde det egentlig noe viktig i 1994? Selvfølgelig gjorde det det, og Filmfrelst følger nå opp med en ny installasjon i vår populære serie med fokusepisoder på viktige år i filmhistorien.

I sedvanlig stil vil du i denne episoden høre Eric Vogel, Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Thor Joachim Haga og Martin Sivertsen diskutere seg gjennom sine personlig utvalgte Topp 5 filmer fra 1994.

Mange av våre lyttere har også bidratt og kommet med innspill og sine egne favorittfilmer fra dette året på Facebook, og vi oppfordrer alle til å fortsette diskusjonen der eller bruke kommentarfeltet i denne artikkelen.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 14 kommentarer

 1. Riget
  Sátántangó
  Pulp Fiction
  Ed Wood
  Dellamorte Dellamore

 2. Eirik Bjørnerud sier:

  Min liste

  1. Chungking Express
  2. Pulp Fiction
  3. Hoop Dreams
  4. Lion king
  5. True Lies

  True Lies på grunn av den store gjensynsverdien, i likhet med Speed. I likhet med Crumb, ble også 1994 dokumentaren Hoop Dreams gitt ut av Criterion og bør nevnes. Lion King er med på listen av reint nostalgiske årsaker, for som nevnt i Podcasten er kanskje Aladdin en film som står enda høyere på listen av Disneyfilmer.

  Flott podcast

 3. Riget (von Trier)
  Leon (Besson)
  Pulp Fiction (Tarantino)
  Exotica (Egoyan)
  L’enfer (Chabrol)

  Gleder meg til å høre episoden!

 4. Kalle Løchen sier:

  Kjære dagbok av Nanni Moretti. Løp og se!

 5. 1. Rød
  2. Løvenes Konge
  3. Clerks.
  4. Fist of Legend
  5. Frihetens Regn

  Med vekt på Fist of Legend som dere ikke nevner i podcasten. En fremragende actionfilm med Jet Li i sitt ess. Den har utrolig velkoreograferte kampsekvenser og generelt ett godt driv. Veksler flott mellom å være rå og elegant. Kan sterkt anbefales.

 6. Morty sier:

  Litt sånn kjapt…

  1.Riget
  2.Ed Wood
  3.Natural Born Killers
  4.Little Women
  5.Maverick

 7. OrjanB sier:

  Flott podcast, som vanlig! Min topp 5 (de tre første er av mine absolutte favorittfilmer, de to siste blir nok med på topp 100)

  1. Pulp Fiction:
  Det største komplimentet jeg kan gi til denne filmen er at den må være en av de kuleste filmene noen sinne. At en film er kul sier vi jo hele tiden, men Pulp Fiction er virkelig det i ordets rette forstand, da som nå. Den må også være kanskje den aller viktigste filmene fra de siste 20 årene? Det er vel få filmer som på godt (Magnolia) og vondt (Boondock Saints) har hatt så stor inflytelse på populærkulturen og andre filmskapere.

  2. Sátántangó
  7 timer med realistisk tramping i søle, fyll og elendighet kombinert med en slags magisk gudommelighet og sterke Tarkovsky-vibber. En film dere se asap, om enn bare for å kunne skryte av å ha sett den! Den føles faktisk ikke så lang som den er, hvis man blir med på lasset havner er den nærmest hypnotisk. Er ikke verre enn å stå opp tidlig en søndag. Forøvrig også veldig tragikomisk, denne scenen er bla fantastisk morsom: http://www.youtube.com/watch?v=I_hUe4hl1rY

  3. Chungking Express
  Fortjener plassen ene og alene for å klare å bruke en så utslitt sang som California Dreaming gjennom en hel film og uten at det blir teit. En av de vakreste skildringene av ung, naiv kjærlighet. Hong Kong har heller aldri vært så vakker.

  4. Løvenes Konge
  Likte spin-off serien Timon og Pumbaa bedre enn selve filmen som barn, men som nesten voksen er nok dette min favoritt fra Disneys gullalder på 90-tallet.

  5. Ace Ventura
  Filmen jeg har sett flest ganger etter The Rock.

 8. Henrik sier:

  Takk for atter en fantastisk podcast-episode. Siden Leon og Natural born killers ikke var på langt nær nok diskutert i episoden så følte jeg et behov for å lage min egen liste:
  1) Leon. Gary Oldman på sitt beste og en generelt helt strålende film.
  2) Natural Born Killers. Banebrytende
  3) Pulp Fiction. Verdens kuleste. Og en film som hadde så teit kino-trailer at det bare er flaks at jeg allikevel gadd å se den på kino.
  Er litt mer usikre på de neste plassene for mange av filmene fra 1994 har jeg ikke sett mer enn en gang, men sånn etter følelsen jeg hadde da jeg så dem så blir det vel noe slikt:
  4) The Crow
  5) Once were warriors

 9. Anders Haavie sier:

  Takk gud for at Hudsuckers Proxy ble nevnt. For en fantastisk film. Et mesterverk.

 10. Morsomt med disse episodene, spesielt når dere fokuserer på 94, som er mitt fødselsår. Sliter ofte med å konstruere slike lister, men velger å prøve:

  Léon
  Pulp Fiction
  Lion King
  The Shawshank Redemption
  Speed

 11. Joakim Bech sier:

  Pulp Fiction
  Forrest Gump
  Dumb & Dumber
  Leon
  River Wild

 12. Sitter å hører på podcasten, vedig forsinket, men følte for å gi min egen topp 5 liste for 94. Here goes:

  5. Leon
  4. Frihetens regn
  3. Brent av solen
  2. Shallow Grave
  1. Heavenly Creatures

 13. Det britiske filmtidsskriftet Little White Lies kommer nå i sin 56. utgave, og siden spesialnummeret vil fokusere på filmåret 1994, tenkte jeg det kunne være fint å dele linken her.

 14. Geir J. Olsen sier:

  HUDSUCKER PROXY er fantastisk, utvilsomt Coen-brødrenes mest undervurderte!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>