Filmfrelst

Filmfrelst #279: Venezia 2017 – Dokumentarfilm i fokus

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Frederick Wisemans nye dokumentar, Ex Libris (2017), vises i alle byene, på ulike tidspunkter. Visningstider og informasjon finnes her eller hos det enkelte cinemateket. Omtalen nedenfor ble opprinnelig publisert i anledning Tromsø internasjonale filmfestival.

*

Venezia 2017: Årets Venezia-festival har levert den ene oppsiktsvekkende dokumentaren etter den andre. Derfor dedikerer vi hele denne episoden til en omfangsrik samtale rundt hvorfor disse filmene har gjort så inntrykk.

Til å begynne med så det mørkt ut for vurderingen av årets Venezia-program, med den ene skuffende eller mislykkede fiksjonsfilmen etter den andre. Men idet vi plutselig så den nydelige og tankevekkende portrettdokumentaren Ryuichi Sakamoto: Coda (om japaneren som har komponert musikken til blant annet The Revenant) og Frederick Wisemans nye 195-minutter lange storverk Ex Libris, om New York Public Library, etter hverandre, tok festivalopplevelsen en ny vending.

Sjokkerte og ordløse ble vi riktignok først i møte med Lucien Castaing-Taylor og Verena Paravels Caniba, om en kannibals «bekjennelser». Lattermilde ble vi under Jim Carreys Jim & Andy: The Great Beyond, om den helsprø innspillingen av Milos Formans Man on the Moon (1999). En bakomfilm som gjorde oss nostalgiske var imidlertid den om Michael Jacksons Thriller – den innflytelsesrike musikkvideoen som ble vist i 3D under festialen. Og hva kan Ai Weiwei fortelle oss om flyktningkrisen?

Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

  1. Øyvind sier:

    Takk for nok en super episode (til tross for VEL mye avbrytelser og prat i munnen på hverandre, men skjønner dere blir ivrige av å være på festival! :) Her skal ihvertfall Coda og Jim Carrey-filmen rett inn på lista over filmer som skal ses!

  2. Øystein Egge sier:

    Fantastisk å høre hva dere mente om Caniba, jeg måtte nesten le litt. Man kan nesten ikke reagere på noen annen måte i møte med en så overskridende film.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>