- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Filmfrelst #279: Venezia 2017 – Dokumentarfilm i fokus

Av Redaksjonen , 9. september 2017 i Festival,Filmfrelst

Cinematekene [1] er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Frederick Wisemans nye dokumentar, Ex Libris (2017), vises i alle byene, på ulike tidspunkter. Visningstider og informasjon finnes her [2] eller hos det enkelte cinemateket. Omtalen nedenfor ble opprinnelig publisert i anledning Tromsø internasjonale filmfestival.

*

Venezia 2017: Årets Venezia-festival har levert den ene oppsiktsvekkende dokumentaren etter den andre. Derfor dedikerer vi hele denne episoden til en omfangsrik samtale rundt hvorfor disse filmene har gjort så inntrykk.

Til å begynne med så det mørkt ut for vurderingen av årets Venezia-program, med den ene skuffende eller mislykkede fiksjonsfilmen etter den andre. Men idet vi plutselig så den nydelige og tankevekkende portrettdokumentaren Ryuichi Sakamoto: Coda [3] (om japaneren som har komponert musikken til blant annet The Revenant) og Frederick Wisemans nye 195-minutter lange storverk Ex Libris [4], om New York Public Library, etter hverandre, tok festivalopplevelsen en ny vending.

Sjokkerte og ordløse ble vi riktignok først i møte med Lucien Castaing-Taylor og Verena Paravels Caniba [5], om en kannibals «bekjennelser». Lattermilde ble vi under Jim Carreys Jim & Andy: The Great Beyond [6], om den helsprø innspillingen av Milos Formans Man on the Moon [7] (1999). En bakomfilm som gjorde oss nostalgiske var imidlertid den om Michael Jacksons Thriller [8] – den innflytelsesrike musikkvideoen som ble vist i 3D under festialen. Og hva kan Ai Weiwei [9] fortelle oss om flyktningkrisen?

Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2017/09/filmfrelst-279-venezia-2017-dokumentarfilm-i-fokus/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Cinematekene: http://cinematekene.no/

[2] her: http://www.cinemateket.no/cinemateket/torsdagsfilmen

[3] Ryuichi Sakamoto: Coda: https://montages.no/film/ryuichi-sakamoto-coda/

[4] Ex Libris: http://www.imdb.com/title/tt6209282/?ref_=nv_sr_1

[5] Caniba: https://montages.no/film/caniba/

[6] Jim Carreys Jim & Andy: The Great Beyond: http://www.imdb.com/title/tt7214762/?ref_=nm_flmg_slf_1

[7] Man on the Moon: http://www.imdb.com/title/tt0125664/?ref_=nv_sr_2

[8] Michael Jacksons Thriller: http://www.imdb.com/title/tt0088263/?ref_=nv_sr_2

[9] Ai Weiwei: http://www.imdb.com/name/nm2675885/?ref_=nv_sr_1

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.