Filmfrelst

Filmfrelst #70: Filmåret 1989

Filmfrelst er som kjent fundert på entusiastisk filmprat, og denne gang går vi over i utvidet nostalgimodus og slår hodene sammen i et forsøk på å finne ut om vi husker noe fra slutten av 80-tallet. I denne episoden av Filmfrelst får du derfor høre Kari Finstad  (Montages), Eric Vogel (Tordenfilm) og Martin Sivertsen (Montages) gjøre nostalgiske dypdykk og trekke frem sine Topp 5 favorittfilmer fra filmåret 1989.

Og ja, vi plukker endelig opp tråden fra «gjett filmen»-konkurransen vår; vi klarer både å kåre en vinner blant de som klarte å identifisere den mystiske musikksnutten fra episode #62, i tillegg til å gi dere et nytt klipp å bryne dere på.

Det burde vel kanskje heller ikke være nødvendig å si at når vi først utsetter dere for våre filmfavoritter, så forventer vi å få tilbake i samme mynt – så bruk kommentarfeltet til å fortelle oss hvilke filmer du satte mest pris på i 1989!

God lytting!

P.S. Siden vi ikke ønsker å slå bena under den rituelle avdekningen av våre toppfilmer, så avstår vi fra å lenke til trailere og klipp eller ramse de opp som nøkkelord til denne artikkelen.

P.S.S. For dere som vil ta kontakt med Kari ifb. med visningen vi referer til mot slutten av episoden vår, ta turen innom montages.no/kari

P.S.S.S. Om du synes det er trivelig med slike retrospektive podcastepisoder, kan vi også anbefale turen tilbake til Filmfrelst #30: Filmåret 1999

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 15 kommentarer

 1. Artig podcast. 1989 er dog ikke et såkalt bauta år i min bok og slår meg som et litt merkelig valg. Uansett, mine preferanser:

  1. Crimes and Misdemeanors
  2. Dead Poets Society
  3. Last Crusade

  Og så to filmer som jeg ikke har sett siden jeg var 12-13 år, men som jeg elsket da og har et høyt nostalgisk forhold til.
  4. Lethal Weapon 2
  5. Weekend at Bernie’s

 2. Fin podcast-episode, dette. Ekstra lett å like den siden såpass mange personlige favoritter ble trukket frem, inkludert min absolutte favorittfilm (Kiki – kudos til Kari!). Martin har rett i uttalen av Ghibli, forøvrig. Studionavnet staves ジブリ – «jiburi» – som med stum u og japansk r-lyd et sted mellom l og r blir tilnærmet «jibli».

 3. tanketom sier:

  Så mange filmar, som er gode på så mange måtar…

  When Harry Met Sally, min favoritt blant romantiske komediar. How to get ahead in advertising, ein kjempemerkeleg greie med Richard Grant. Og sjølvsagt filmar som Batman, Back to the Future II og Indiana Jones.

  Tykkjer de kan prøve mitt fødeår — 1988 — neste gong! Mykje god film frå det året óg.

  Og no — skal eg faktisk høyre på episoden.

 4. 1. Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker
  2. Crimes and Misdemeanors
  3. Dekalog
  4. UHF
  5. Leningrad Cowboys Go America

 5. Rune Spaans sier:

  Her kommer litt artig og nerdete trivia: Kiki er lagt til en svensk landsby. Byen er basert på research gjort i Sverige da Miyazaki var ute etter rettighetene til Pippi. Miyazaki fikk nei fra Lindgren, men verden fikk Kiki :)

 6. Even G. Benestad sier:

  Jeg har ikke fått hørt podden, men 1989 var da et gullår! Min største opplevelse det året var Batman regissert av Tim Burton. Parenthood med Steve Martin er også fin…

 7. Jan Trygve sier:

  Har ikke hørt podcasten enda, den er lagt inn på ipoden min. Men jeg regnet opp at jeg hadde sett 39 av 50 filmer på IMDB sin top 50 liste fra 1989. Så det året står utrolig sterkt i mitt filmliv. Gleder meg til podcasten.

  BTW; før jeg har hørt deres favoritter, min topp-3 er Batman, Back to The Future 2 og Weekend at Bernies. Og det er kun fra et emosjonelt standpunkt.

  JT

 8. Øyvind M. sier:

  Veldig bra podcast! Litt dårlig lyd mot slutten, men til å leve med.

  Ifølge IMDB er visst «Glory» en av de beste filmene fra 89, men kan ikke huske at dere nevnte den. Noen som har sett den, og kan bekrefte/avkrefte at det er noe man bør få med seg? Litt overraskende at Spielbergs «Always» ikke ble nevnt. Vet ikke hvor bra den er, siden jeg ikke har sett den selv.

  Imdb sin toppliste for tiåret 80-89 viser nok også at 89 ikke var noe typisk gullår, det er derimot 1980! Selv skulle jeg nok ønske dere valgte 82, med klassikere som Blade Runner, E.T, The Thing, Tron, Ghandi og First Blood.

 9. Mine fem favoritter fra 1989 i tilfeldig rekkefølge:

  Back to the Future Part II
  Der siebente Kontinent
  Sex, Lies, and Videotape
  Black Rain
  Crimes and Misdemeanors

  Runners-up: Drugstore Cowboy, Casualties of War, Indiana Jones and the Last Crusade, Born on the Fourth of July.

  God episode!

 10. Flott år! Her er min liste. Litt på sparken, så mulig jeg har glemt noe.

  1. The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover
  2. The Little Mermaid
  3. Crimes and Misdemeanors
  4. Do the Right Thing!
  5. Indiana Jones and the Last Crusade
  6. When Harry Met Sally
  7. Back to the Future Part II
  8. The Abyss
  9.Det syvende kontinentet
  10. Santa Sangre

 11. Christoffer Ødegården sier:

  Jeg liker også dette året. I min mening er 80-tallet ekstremt undervurdert. Her er min topp 5:

  1. Jésus de Montréal (1989, Denys Arcand)
  2. Crimes and Misdemeanors (1989, Woody Allen)
  3. Mystery Train (1989, Jim Jarmusch)
  4. The Cook the Thief His Wife & Her Lover (1989, Peter Greenaway)
  5. War of the Roses (1989, Danny De Vito)

  Andre favoritter: Valmost, The Seventh Continent, Drugstore Cowboy, The Unbelivable Truth and Sex, Lies, and Videotape.

 12. Asle Thu sier:

  Fint at dere lager en ny retrospektiv podkast, og at alle hadde samme film på føesteplassen. Det er sjelden det skjer. Håper på flere av den typen.

 13. Christian G. sier:

  Ah, hvilken glitrende podkast! Jeg storkoste meg hele veien! Å vurdere filmer fra 1989 blir en hårfin balansegang mellom fornuft, følelser og nostalgi. I kommentarene ovenfor trekker noen fram Weekend At Bernies, en VHS-klassiker av dimensjoner! La oss håpe det ikke blir laget en remake av den, men at den kommer ut i en eller annen veldig fancy restaurert utgave slik at vi kan nyte den i fulle drag igjen. Eller kanskje det er best å rote fram en sliten VHS-kopi fra kjelleren?

  Retrospektive podkaster er for øvrig veldig bra underholdning, lag gjerne flere slike dersom det lar seg gjøre. Min tidligere utsendte utfordring om filmåret 1987 står fortsatt åpen! :)

  (PODKAST-SPOILER-ALERT!)

  Jeg smilte godt da Martin med stor entusiasme dro fram UHF som en av favorittene fra 1989. Wow! Den ble sett uttallige ganger i sin tid, men har blitt helt glemt siden den gang. Tåler den et gjensyn, eller er det verdt å bevare de gode minnene som minner?

  Et annet høydepunkt var da Kari et kort øyeblikk lurte på om noen av Critters-filmene ble laget i 1989! Har planer om å gi 1-4 et gjensyn, men er redd for å bli skuffet…

 14. Vidar Olsen sier:

  Bra podcast, flere temapodcaster takk!

  Hvorfor valgte dere 1989 foresten? Jeg husker ikke om dere begrunnet det i starten av podcasten, slik dere begrunnet 1999 som et år da regisørrene hadde ganske frie tøyler, om jeg ikke husker feil.

  Og for å inndra nerdesertifikatet ytterligere: Det flyvende toget viser seg ikke før i Back to the Future 3.

  2ern slutter med at Doc og tidsmaskinene forsvinner i en lynglimt, hvorpå det umiddelbart dukker opp en advokat med et 70 år gammelt brev fra Doc om at han er i 1885 og i god behold. Senere er vi tilbake i Hill Valley sentrum der 1955-Doc jubler over at han har klart å sende 1985-Marty hjem, hvorpå Marty kommer og sier han er tilbake fra fremtiden igjen; hvorpå Doc besvimer, og filmen er slutt.

  Jeg ELSKET denne filmen som barn. I senere tid syns jeg sisteakten på jakt etter sportsalmanakken er en smule for lang og anmasende, og jeg har faktisk begynt å sette mere pris på 3ern.

 15. Tore Hofstad sier:

  Vidar: toget er ikke med i II’ern, men etter rulleteksten på kinoen kom det trailer fra III’ern hvor vi fikk se at handlinga var lagt til western-epoken. Husker ikke om toget var med der – men vi gleda oss i alle fall fælt til neste film.

  Overraskende at Glory er fraværende på samtlige lister – den kan trygt anbefales. Og gledelig å se at Lars Ole har plassert Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker på topp! Det er jo en visuell perle med et slående soundtrack.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>