Flashback

Hunger

Rapportene sier at det gikk et langt gys av stillhet gjennom salen da urpremieren på Hunger var ferdigspilt ved filmfestivalen i Cannes i 2008 – etterfulgt av stående applaus. Garvede journalister og bransjefolk hadde påny fått innvollene rystet av et visuelt og emosjonelt kraftslag av en film, som med et dypt poetisk billedspråk skildrer grusomhet, undertrykkelse og idealisme fra en sultestreik som fant sted i et nord-irsk fengsel i 1981. En rekke fanger drives til motstand av lederfiguren Bobby Sands (Michael Fassbender), som kompromissløst vender viljens våpen mot den brutale engelske overmakt. […]

På sitt mest brutale og grafiske er Hunger like vond å se som noen av tiårets mest eksplisitte filmverk, men i sin tematiske standhaftighet på vegne av politisk idealisme og troen på at urettferdighet må bekjempes for enhver pris er filmen et modig politisk verk. Hunger vil bli stående som et forstyrrende stykke kunst; uslitelig i sin relevans og evig i sitt uttrykk.

– Fra vår kåring av 00-tallets beste filmer.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. Aksel Akselsen sier:

  Hunger er fantastisk.

 2. Øyvind Korsnes sier:

  Det kaller jeg film. En scene alene som tar din fulle og hele oppmerksomhet og holder den i fem minutter uten å skifte bilde eller fokus. Hunger er en ‘sakte’ film som tar sin tid, men er aldri kjedelig. Hver scene er utfordrende. Hver scene er en oppvisning i kreativ filmkunst. Vi trenger flere slike filmer og tilhørende regissører som tør å skape et eget utrykk.

  Og dette var bare debuten til Steve McQueen! Lovende filmskaper for å si det mildt.

 3. Dag Sødtholt sier:

  Scenen varer faktisk i seksten minutter, ikke fem? Kanskje det bare virket slik?

  Ja, filmen gjorde inntrykk. Samtidig så ufyselig at jeg, som alltid ønsker å se gode filmer flere ganger, sa til meg selv på veien ut at «akkurat denne filmen tror jeg det holder med én gang».

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>