Filmfrelst

Filmfrelst #69: Transformers 3

Regissør Michael Bay har vært heftig debattert ved flere anledninger blant oss i Montages, og for kun to år siden hadde vi hans Transformers 2 oppe til debatt i episode #20. Nå er han tilbake med tredje film i serien om de utenomjordiske robotene som utkjemper sine kriger på vår planet.

Denne episoden er tatt opp ute i felten, direkte etter pressevisningen av Transformers 3 i Oslo. Deltagerne er Montages-redaktørene Eirik Smidesang Slåen og Karsten Meinich, redaksjonsmedlem Lars Ole Kristiansen og bidragsyter Thor Joachim Haga. God lytting!

 

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 8 kommentarer

 1. Øistein Refseth sier:

  HVA? Her snakkes det om «Michael Bay-romantikk», men ikke sett The Island? HANS MESTERVERK!

 2. Personlig har jeg sett The Island to og en halv gang, og er veldig glad i den. Men det ble dessverre ikke tid til noen større Bay-retrospektiv i denne omgang. Kanskje senere! :)

 3. Daniel French sier:

  Gleder meg til å se effekt-berg-og-dal-banen. ILM har virkelig diska opp denne gangen. Jeg tror samtlige transformers-filmer, men kanskje spesielt denne pent kan dedikeres til artistene hos ILM (Industrial Light and Magic). Tenk hva denne filmen ville vært uten dem…

 4. Herlig, så mye eksplosjoner at brannalarmen gikk på ekte :D

  Kjempeunderholdende film. Bay gir en god faen i alt av regler for god dramaturgi. Ikke fordi han ikke kan, men fordi han ikke bryr seg og gjør som han selv vil. Hensynsløst, ingen skal plassere han på det integritetsløse rullebåndet. Han er som Charlie Chaplin og Elvis. En brodd i siden på alle som ikke takler at noen går vekk fra rullebåndet :D

  Han beholder til og med foreldrene som en stor «fuck you» til alle som mener de gjennom tekst kan bedre. Hele Sam-retorikken om at «jeg vil bli verdsatt» var som om det var Michael Bay selv. Der har du selvironi (tenk over det, Sam er strake motsetning til rollen i film nr. 2 hvor «alle ville ha Sam med for å redde verden». Det er som en film laget av Ari Gold.

  Forøvrig hat er så enkelt og primitivt. Det er den enkle utvei. Som gjør hat-kritikken så herlig ironisk. Bay forvandler intellektuelle til primitive mennesker :D

  Det herlige med Michael Bay-filmer er hvor overanalysert de blir. Dette er en film basert på leketøy og handler om roboter som blir til biler og duppedingser.

  Film nr. 1 var magisk. Nr. 2 var manusløst kaos, som tidvis imponerte. Nr. 3 var dystropisk, kaotisk og herlig underholdning – som kunne tjent godt på å stryke 20 minutter midt i. Urovekkende ja, så absolutt. Hat må ha overvunnet intellektet om man klarer å henge seg opp og mislike denne så sterkt.

 5. Asle Thu sier:

  Jeg synes transformers 3 er bedre enn den andre, men når jeg hørte på dere var det som å høre på noen som tror at lytterne ikke kunne engelsk. Det vat til tider sånn at jeg hadde lyst til å skur av. De fleste lærer engelsk på skolen, og mange filmer er på engelsk. Skal dere bygenne å oversette navn på nettsteder også? De fleste vet hva fan base betyr, så please! tilbake til virkeligheten.

 6. Sier meg enig hva engelsk angår. Språk er dynamisk og hele greia med «fornorsking» er bare merkelig. Norsk vil bli påvirket av andre språk og endre seg, akkurat slik andre språk er blitt påvirket av norsk.

  Det er ikke noe norsk kulturvern man bedriver, det er mer konservativt og vanskelig for å respektere kulturens dynamiske utvikling, uten hensyn til noe menneskeskapt som landegrenser.

  Må si det er herlig å lytte til slike diskusjoner. Veldig mye bra. Rent medievitenskapelig ganske så far-fetched å bekymre seg for at en slik film vil påvirke hvordan unge menn ser på jenter. Det minnet meg om psykologen som mente Spider-Man og co var skyld i ungdomskriminaliteten for noen tiår siden :D

  Da ville jeg vel vært litt mindre bekymret over hvordan rumpefokuset påvirker sinnet og litt mer bekymret for en Optimus Prime som blåser hodet av en nedkjempet fiende. Ikke helt heldig rollemodel der, eller? ^^

  Det er fascinerende hvordan så uviktige og trivielle filmer med et blir så viktige fordi kritikerne lar seg fascinere såpass. Det er skikkelig geeky.

 7. Hei Asle og Vidar. Som vi sier i podkasten fikk vi tidligere en god del kommentarer på nettopp overvettes bruk av engelsk. Det er ene og alene grunnen til at vi ønsker å holde språkbruken mest mulig norsket, det har ingenting med norsk kulturvern eller den slags å gjøre;) Forøvrig har vi en del ganske unge lyttere som nettopp ikke har det engelsknivået enkelte andre har. Håper dere forstår det, og holder ut med oss.

 8. @Vidar: Autobotene driver jo med direkte tortur av sine fiender der de sliter dem i filler i god «hanged, drawn and quartered»-inspirert vold. Og likevel fremstilles det som feil og tåredryppende når Autobotene henrettes! Synes, som deg, at det er ganske langt å trekke at et kulturuttrykk kan påvirke noen til å tenke ditt og datt siden akkurat den biten er mer kompleks enn som så. Det som ofte glemmes i slike moralske panikker er oppdragelsen, kulturen forøvrig og sosiale lag. Minner meg om «burn your video nasty»-panikken i Storbritannia på 1980-tallet.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>