Steven Spielberg og Peter Jackson's "The adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn" har premiere i desember.

Filmfrelst

Filmfrelst #55: Hva venter i 2011?

Forrige episode oppsummerte vi fjoråret. Denne gang skal vi myse inn i krystallkulen og prøve å si noe om hva som venter oss på kinoskjermen i 2011. Og hvordan i all verden skal det gå med de 40 (!) norske filmene som står på lanseringsplanen i år?

Deltakere i denne episoden er Montages-redaktørene Eirik Smidesang Slåen og Karsten Meinich, filmprodusent Eric Vogel (Tordenfilm) og filmviter Lars Ole Kristiansen. Programmet ledes som vanlig av Martin Sivertsen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 21 kommentarer

 1. Norsk film:
  Av de norske klippene jeg har sett så ser «Jørgen + Anne = sant» klart mest interessant ut! Den lange åpningsmontasjen ble vist på blått lerret og var fantastisk. Den har mye likheter med «Ikke naken». Det ble også vist en del klipp fra «Jeg reiser alene» også. De var rett og slett veldig varierende – fra hysterisk morsomt til veldig platt!

  Apropos Jens Liens «Teori & Praksis» så har jeg sett en testvisning av filmen i relativt uferdig stand. Men utefra den opplevelsen så virker den overhodet ikke som noen festival-film. Den virket lite filmatisk interessant, og var veldig konvensjonell både i stil og form. (Forhåpentligvis vil dette fremstå annerledes i den ferdige versjonen). men den har jo en god historie og den var veldig godt spilt av Sven Nordin og gutten i hovedrollen. Men for de som har lest boka og med det ikke klarer å skille bok og film så vil man bli skuffet over hvordan filmen fremstiller boka. (men sånn skal man jo ikke tenke!!)

  God gjennomgang av det internasjonale året! Ved å høre alle de regissørnavnene så høres jo 2011 eksepsjonelt spennende ut!!

 2. Øyvind Hellenes sier:

  Må innrømme at jeg ser litt frem til «Hjelp vi er russ», hehe. Har flere venner som er med i den og fikk selv tilbud om det. Som dere sier så er det nok en film som appelerer mest til nærmiljøet, det passer jo meg bra i dette tilfellet. Er jo en «happening» i seg selv at det blir laget film i Sogn og Fjordane.

  Men uansett, disse filmene ser jeg mest frem til i 2011:
  – The Three of Life
  – Harry Potter
  – Melancholia
  – Transformers 3
  – A Dangerous Method
  – Super 8

  Forresten, Hanekes «Love» kommer vel strengt tatt ikke før i 2012?

 3. Eirik Bjørnerud sier:

  Mange gode filmer glede seg til!

  Men er overrasket over at dere ikke nevner Peter Weir´s The Way Back. Den kommer i November her i Norge om jeg ikke tar helt feil?

 4. November var vel å ta litt hardt i… :-) Ifølge Filmweb kommer The Way Back på kino 25. mars. Jeg gleder meg veldig – Peter Weir trår sjelden feil!

 5. Erik Vågnes sier:

  Fin episode! Så nettopp traileren til «The Beaver» og det ser ut som årets største kalkun! Men men, hvem vet. Kanskje det blir den nye «Forrest Gump» eller noe (som jeg forøvrig misliker sterkt).

  Gleder meg absolutt til Cronenbergs nye (og skriver under på Lars Oles påstand om at alt Cronenberg tar borti er bra)!

 6. Gleder meg også stort til «The Way Back», selv om den til dels har fått lunken mottagelse. Er enig med Geir i at Peter Weir sjeldent trår feil – han er rett og slett litt for god til dét. Og ofte mesterlig; «Picnic at Hanging Rock», «Witness», «The Truman Show», «Master and Commander»…Gull. Jeg synes det er rart man snakker så lite om Weir. Han nevnes liksom aldri på linje med de andre storhetene i sin generasjon. Urettfrekt! Husker Empire skrev en artikkel om dette for noen år siden…

 7. Heksehatten sier:

  Hahaha, Karstens parodi på Lars Ole. Utrolig morsomt! Kjempebra podcast :)

 8. Erik Vågnes sier:

  @Lars Ole: For ikke å glemme «The Last Wave»! En strålende film på alle måter.

 9. Øyvind Hellenes sier:

  Hvordan man i det hele tatt kan finne på å betale for å se The Beaver er utenfor min fatteevne. Ser ut som en barnefilm for skilte menn med barn.

  Støtter forøvrig Karsten angående Steven Soderbergh. En dyktig og undervurdert regissør. Che, Oceans 11 og ikke minst Kafka er alle glimrende filmer!

 10. Truls Foss sier:

  Da har jeg bestilt Carlos!

 11. Pål Seland, Jr. sier:

  The Tree of Life er den eneste filmen jeg har gledet meg sånn skikkelig til på svært lenge. Kunst/worldfilmlista lover utrolig bra, 2011 generelt virker som det kan bli svært minneverdig. Meek’s Cutoff ser jeg også frem til, Bruce Greenwood i fremtredende rolle og vakre bilder? Må bli bra. Ellers: ugh Miranda July, dere om den.

 12. Michael W. sier:

  Norske favoritter i 2011 er Hodejegeren og Kon Tiki. Begge tror jeg kan gjøre det bra. Så er jeg veldig spent på hvordan de to norske katastrofefilmene vil gjøre det: Mennesker i Solen og Pax. Jeg syntes det er bra med litt spesial effekter på norsk film, men vet ikke om de er noe særlig.
  Av utenlandske filmer har jeg ikke helt oversikten, men jeg vet at Sherlock Holmes 2 kommer. Tintin blir også bra. Jeg så for øvrig nylig de to franske live action filmene de laget av Tintin. Jean-Pierre Talbot lignet fryktelig på Tintin:) Vanskelig å gjenskape den 1930-talls stemningen som finnes i tegneseriene på film. Kanskje best å gjøre som Speilberg og bruke motion capture. Til slutt: Pirates of the Caribbean og Rise of the Apes.

 13. Kon-Tiki kommer i 2012.

 14. Michael W. sier:

  Kommer Kon Tiki i 2012? Jeg leste i Aftenposten at den kom ut i 2011.

  Det var synd. Jeg hadde gledet meg til den.

 15. Teasertraileren som er laget for å vise til investorer sier i alle fall 2012. Det viktigste er uansett at filmen kommer, og den blir sikkert verdt å vente på!

 16. Når det gjelder disse podkastene. Syns Lars Ole Kristiansen må få 6 måneders karantene mot panegyriske superlativer

 17. Jasse Nielsen sier:

  Jeg synes bare det er koselig med Lars Ole sine bombastiske superlativer! Jeg har måttet tørke støv av fremmedordboken min etter jeg begynte å lese Montages, da spesielt Lars Ole sine diverse ytringer.

  Det er derimot et ord jeg hater så intenst at det får blodpølsa i pannen til å bule ut i full ekstase….LEKEN/LEKENT! AAARGH! Jeg vet ikke hvorfor, det er bare ett av de orda.

  Uansett! Noldusen i meg ser definitivt frem til «Sucker Punch», «Transformers – Dark of the moon», «Battle: Los Angeles».

  Ellers..»Source Code», «The girl with the dragon tattoo», «Super 8», «Harry Potter and the deathly hallows part 2».

  Når året er omme kommer sikkert bare 1/3 av overnevnte filmer til å få godkjent karakter, samt at det sannsynligvis har dukket opp andre juveler som jeg skal ha Ultimate Super Fantastic Collectors Edition av på Blu-ray.

 18. ScallyStian sier:

  Jeg har kun gledet meg til en film, og den er alt servert: Neds. Det er mannen bak The Magdalene Sisters, skuespiller og regissør Peter Mullan som har bragt det hele til verden. En bør se film om man hadde sansen for blandt annet Scum, Made in Britain, This is England, Sweet Sixteen og Kes.

  Jaja, kan da videre glede meg til Route Irish kommer ut. En Ken Loach film, så er det også nevnt.

 19. Karsten Ekren sier:

  Hei

  Som trofast og tilfreds bruker av Montages og Filmfrelst har jeg lyst til å gi en tilbakemelding på denne episoden. Jeg syns dessverre dette ble fryktelig rotete og kaotisk.

  Det latet til at det var tenkt å være en struktur på samtalen der hver og en av deltakerne skulle presentere et sett med filmer de så fram til. I stedet opplevde jeg et bombardement av titler og regissørnavn som dessverre ikke ga stort mer info enn en skrevet liste ville gitt. Kan entusiasmen ha gått på bekostning av strukturen? Jeg har lekt med tanken på å notere ned antall titler som nevnes og dele det på episodens tid for å regne ut hvor mye tid hver enkelt film kunne vies. Tror ganske sikkert det ville avslørt manglende muligheter til grundigere omtale av hvert enkelt prosjekt, som jeg altså tror episoden ville tjent på.

  I større grad ville jeg også ønsket meg, som Karsten Meinich gjorde et tidlig forsøk på, at det ble letet fram og diskutert noen tematiske frampeik for det kommende filmåret. I tidligere årsoppsummeringer syns jeg dette har fungtert mye bedre og at dette da helt klart har hevet Montages og Filmfrelsts profil som mer dyptloddende og grundig filmformidlingskanal. I så måte var diskusjonen om finansieringsstøtten noe av det jeg fikk mest utbytte av i episoden.

  Ser jeg er alene om å gi tilbakemelding på dette i kommentarfeltet, så her kan det jo godt tenkes jeg ikke er på linje med øvrige lyttere.

  Uansett, lykke til videre med det gode og viktige arbeidet dere gjør!

  Karsten

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>