Kortklipt, Paranormal Activity

Paranormal Activity

Det er ti år siden The Blair Witch Project kom og grep flesteparten av oss med en autentisk frykt vi aldri tidligere hadde opplevd i en kinosal. Nå skjer det igjen. Horrorfilmen Paranormal Activity, med et mini-budsjett på $15.000, har denne høsten blitt det store kinofenomenet i USA. Uten kjente navn hverken foran eller bak kamera har filmen skremt livskiten ut av sitt publikum, og til dags dato spilt inn over $35 millioner. Hvordan skjedde det? Og hvorfor spiller Steven Spielberg en sentral rolle?

Regissør Oren Peli
Regissør Oren Peli

1. Bakgrunnshistorien. Når en film blir et fenomen, slik som denne, går de nysgjerrige etter bakgrunnshistorien -- akkurat som jeg gjør nå. Den har forøvrig også her vært en del av selve lanseringsstrategien til Paramount. Paranormal Activity ble ferdigstilt for tre år siden, og ble filmet over syv dager i regissøren Oren Peli sitt hus. Tilblivelseshistorien følger en god gammel regel: Lag film om noe fra ditt eget liv. I et intervju hos NYTimes forteller Peli om hvordan ideen ble til -- med ekskjæresten Toni Taylor som en sentral figur (hun deltar også i intervjuet):

The noises started the first night he and Ms. Taylor were in the house. “Toni grabs me and says, ‘There’s someone in the house,’ ” Mr. Peli says. “It ended up being the ice maker.” Then things that were not as easily explained started happening. A large plastic container of detergent that weighed at least five pounds, and had been on a deep shelf, was found the next morning across the room. The couple began to feel vibrations in bed, and yet when they checked the United States Geological Survey site for earthquakes, there hadn’t been any. Oddest of all was Ms. Taylor’s persistent feeling that someone was whispering in her ear. Mr. Peli, who never heard any whispering, considered wiring the house to find the source, but decided against it. Instead, he began writing a treatment for the film.»]

*****

Paranormal Activity - poster2. Lansering. Her er det mange tråder som skal samles for å tegne opp hele bildet, men en en sentral årsak til denne filmens suksess er definitivt markedsføring- og lanseringsstrategien (les en bra gjennomgang her). Det begynte med at Peli etter noen festivalvisninger fikk med produsent Jason Blum på laget. Med et ønske om å selge filmen, fikk de napp hos DreamWorks i 2008 -- og der kommer Steven Spielberg inn. Journalist John Horn har gjenfortalt prosessene som ledet frem til at Paramount lanserte filmen i høst:

It was early 2008, and the director’s DreamWorks studio was trying to decide whether it wanted to be a part of the micro-budgeted supernatural thriller. As the story goes, Spielberg had taken a «Paranormal Activity» DVD to his Pacific Palisades estate, and not long after he watched it, the door to his empty bedroom inexplicably locked from the inside, forcing him to summon a locksmith. While Spielberg didn’t want the «Paranormal Activity» disc anywhere near his home — he brought the movie back to DreamWorks in a garbage bag, colleagues say — he very much shared his studio’s enthusiasm for director Oren Peli’s haunting story about the demonic invasion of a couple’s suburban tract house.»]

*****

Paranormal Activity

3. En kritikers analyse. Filmen har fått langt flere positive anmeldelser (sjekk Rotten Tomatoes) enn horrorfilmer vanligvis blir tilgodesett med. Gjengangeren er at filmen er genuint skremmende, noe som alene er nok til to tomler opp. Men hvem går dypere? Jim Emerson, som driver bloggen Scanners og er redaktør for Roger Eberts offisielle nettside, har skrevet en god, analytisk artikkel om de filmatiske grepene Paranormal Activity bruker for å skremme. Oppi all hypen er det mange som glemmer selve filmen, men Emerson gjør motsatt:

From one angle, it’s the problem all horror movies face: the build-up — the little, ominous manifestations of menace that create an atmosphere of dread, like a shadow or movement that has no explanation — is almost always scarier than when the threat becomes overt. That’s what I mean when I say the movie is about the fear of being afraid. It’s what you don’t see that terrifies you. Perhaps that’s why, throughout the film, I always felt the characters were safe as long as they remained within the frame. The most truly horrific stuff felt destined to take place off-camera.»]

*****

Publikum ser Paranormal Activity

4. Publikum. Hva så med alle de som forlater kinosalen vettskremt; hva er det som fenger? Her kan man søke på Twitter, lese blogger og det hele. Men YouTube-videoer som dette er ganske dekkende:

*****

5. Trailer. Nå har jeg allerede limt inn tre videoer rett over dette punktet, men uansett. Det er på tide å se traileren til Paranormal Activty. Filmen har kinopremiere i Norge 4. desember, og distribueres av SF Norge. Noen som har planer om å se den?