Aliens: Newt

Filmfrelst

Filmfrelst #16: Alien-kvadrologien

 

Filmfrelst-panelet har i denne episoden et retrospektivt fokus; vi kaster oss inn i en omfattende diskusjon rundt filmene i Alien-kvadrologien: Alien, Aliens, Alien 3 og Alien: Resurrection. Med fire vidt forskjellige regissører bak spakene har disse filmene gjennom sin variasjon gitt serien en dynamisk helhet. Men hvilke filmer har tålt tidens tann best? Hva egner seg for gjensyn? Og hvordan blir den nettopp annonserte prequelen? Vi går ned i materien.

Advarsel: Denne episoden av Filmfrelst inneholder spoilers, og anbefales først og fremst for lyttere som allerede har sett alle fire filmene i Alien-serien.

Linker til relaterte emner i denne episoden:

Deltakere i Filmfrelst #16 er Eric Vogel, Karsten Meinich, Martin Sivertsen og Sara Marie Vollset.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 8 kommentarer

 1. Svein-Erling sier:

  Jeg tenkte jeg først og fremst skulle si at jeg har veldig sansen for disse retrospektive episodene.

  Men når dere snakker om hele Aliens-kvadrologien uten å nevne Bishop/Bishop II så synes jeg det er litt synd, sjøl om han kanskje ikke er blandt de aller viktigste figurene. (Mulig det er fordi det er den karakteren jeg syns er mest spennende…)

  En annen ting jeg syns er litt dumt med podkasten deres er at dere tar til engelske ord og uttrykk for lett.

  Bortsett fra det synes jeg dere gjør en flott jobb og jeg gleder meg til hver episode.

 2. Første gang jeg så Alien var i 1979 i lanseringsperioden, og jeg satt i en halvfull kinosal i London. Jeg glemmer aldri den visningen uten subtitles og med det jeg tror var THX lyd og får den dag i dag gode gys av å tenke på scener i filmen. Året før hadde Blindpassasjer (Bing og Bringsværd) blitt vist på NRK (eneste kanal). Blindpassasjer gjorde et sterkt inntrykk i 1978, tematisk og visuelt er den ikke bare litt lik Alien (f.eks. begynnelsen). Etter å ha sett Alien året etter skjønte jeg at det er lysår mellom norske og utenlandske regissører, dengang som nå. Stein Roger Bull mot Ridley Scott. Say no more. Dette er 30 år siden og selvfølgelig en urettferdig sammenligning. Men prøv selv og se de 2 filmene i dag og sjekk ut hvilken som har tålt tidens tann best. Jeg vet dette er litt off-topic, men jeg følte at podcasten kanskje hadde blitt ennå bedre med noen referanser, sammenligninger, ‘forbilder’ eller spin-offs. Forøvrig synes jeg dere nok en gang gjør en kanon jobb i disse podcastene.

 3. Bjørnar sier:

  Nok en bra episode etter min mening, liker også svært godt at dere tar for dere hele franchises.
  Selv liker jeg nok Alien 3 best, elsker det mørke, industrielle som Fincher får til med den selv om den preges mest av ett manglende manus. Ikke at det plager meg spesielt, jeg ser svært mye b, c og d film så ett svakt manus skader ikke følelsen og opplevesen min ihvertfall.
  Alien serien hadde litt uflaks etter min mening siden den ble så stor så tidlig, den hadde kanskje hatt bedre av og forblitt en kultklassiker for og forhindre det at man forventet så mye av oppfølgerne?
  Vet ikke, de er jo svært forskjellige filmer i tone og visuellt og man får litt følelsen av «mange kokker, mye søl» av alle unntatt eneren.

  Gleder meg til Antichrist anmeldelsen! Spennende med en såpass spesiell film.

  Det slo meg en ting angående Rachel Getting Married, jeg jobber hos en dvd grossist i Oslo og filmen Bride Wars også med Rachel Weisz kom inn til oss for salg helt likt med Rachel Getting Married, kan det at bryllup står sentralt i begge være grunnen til manglende kinovisning av Rachel?
  At man frykter at publikum blander filmene?

 4. @Jan Erling, THX er ikke et lydsystem, men en referansestandard. Standarden ble til i 1983, og var en viktig pådriver for å heve kvaliteten på kinoer rundt om i verden på nittitallet. I dag har ikke THX-sertifisering den samme verdien – både fordi merkevaren i seg selv ble utvannet av Logitech, som kjøpte THX av Lucasfilm, og fordi den gjennomsnittlige, moderne kino stort sett holder et like høyt nivå uansett, uten de årlige lisensavgiftene til THX.

  Artig podcast-episode, folkens! Den ultimate science fiction-grøsseren er dog fremdeles John Carpenters The Thing – den klaustrofobiske monster-uhyggen fra Alien, kombinert med klam paranoia. Fantastisk!

 5. Liker man Ringu, så vil jeg sterkt anbefale A Tale of Two Sisters (2003), like bra som The Shining. http://us.imdb.com/title/tt0365376/

 6. Anders sier:

  Nå har jeg kjøpt Rachel getting married på Apple tv’n etter tips fra dere.. KNALL FILM !! Takk for tips

 7. Helt enig i det meste av dere og resten av kommentatorene sier. Kjipt at dere ikke pratet noe om androidene, noe som er et ganske sentralt tema i samtlige filmer (Ash, Bishop/Bishop II [her kunne dere jo til og med dratt inn den grusomme Aliens vs. Predators], og ikke minst Call) og som toucher inn på filosofiske temaer og det som verre er.

  Dere hadde meget velrettet kritikk mot Resurrection. Den er jo en veldig svak film med altfor mange logiske brister, med selve premisset, kloningen av Ripley, som den kanskje svakeste. Riktignok alluderes det litt til at Alienene mikser sitt DNA med vertens DNA i de tidligere filmene (spesielt i Alien3 der hunde-/okse-Alienen løper rundt på fire bein og er mye mer aggressiv og primal), men måten det er gjort på (med «genetisk hukommelse» som toppen av kransekaka) er ganske billig.

  Det kunne forresten også vært interessant å høre deres videre synspunkter om slutten på Resurrection med tanke på at de lander på Jorda. Kunne en Alien 5 som skjer på Jorda vært interessant? Det er jo på en måte det de gjorde med Aliens vs. Predators, men på en veldig krampeaktig måte (den er jo også en prequel egentlig). De kunne jo kanskje laget en mer Predator-vri på selve «ondt romvesen på Jorda»-plottet. Litt synd at de går bort fra det til fordel for å prøve å forklare de mystiske elementene i den første filmen, spør du meg. Litt av spenningen er jo at man ikke vet noe om opprinnelsen til dyra, og de bakhistoriene Space Jockey-en har fått i diverse tegneserieadapsjoner hos Dark Horse har vært litt antiklimatiske, synes jeg. Men det blir jo spennende å se!

 8. Denne podkasten var right up my alley. Fikk meg til å forstå hvor viktig Alien-filmene har vært for meg og min filminteresse. Jeg vil se alle filmene på nytt,nå! :-D

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>