Noah Hawley skal utvikle Alien-serie for Disney og FX

Blant alle nyhetene Disney slapp i natt, er Noah Hawleys serie satt til Alien-universet kanskje den mest spennende.

Mens mange Alien-fans ber til høyere makter om at Ridley Scott skal få lov til å fullføre «David-trilogien» sin med den siste filmen som forbinder Alien: Covenant (2017) med originalfilmen fra 1979, har det dukket opp andre prosjekter i samme univers. Neil Blomkamps «alternative oppfølger» kom og gikk. I fjor dukket det opp en rekke frittstående kortfilmer som en hyllest til 40-åringen, og rundt samme tid begynte det å versere rykter om en kommende TV-serie. Nå er sistnevnte bekreftet av Disney selv, i følge konsernets pressemelding.

TV-serien skal gå på kanalen FX, en av Disney-konglomeratets mange underavdelinger, og skal utvikles av Noah Hawley – kanskje best kjent som mannen bak HBO-serien Fargo og Marvel-serien Legion. Ridley Scott skal muligens produsere. Akkurat når den utspiller seg, og hva den vil handle om, er uvisst. FX-sjef Per Landgraf poengterer at serien er «satt ikke altfor langt inn i fremtiden, og er den første Alien-fortellingen satt til jorden». Sistnevnte er en sannhet med modifikasjoner, siden begge Alien vs. Predator-filmene utspiller seg på jorden (så kan man diskutere hvorvidt de er kanon eller ikke), og i den alternative slutten på Jean Pierre Jeunets Alien: Resurrection (1997), lander vi nettopp på jordens overflate.

Vi er mange som ble nervøse etter at Disney kjøpte Fox-katalogen og Alien-franchisen med den. Ville universet utvannes med lettspiselig underholdning for hele familien? Ville det miste sin «brodd»? Det er lov å håpe at FX står noe friere til å tøye den konservative Disney-strikken – slik vi for eksempel har sett med American Horror Story – og at Hawley får lov til å dyrke både den subversive fortellerstilen fra Fargo og den visjonære visualiteten fra Legion når han slår klørne i Alien-mytologien. (Vi velger et øyeblikk å se bort fra Hawleys seige og mislykkede spillefilmdebut Lucy in the Sky (2019) for å holde oss i det optimistiske hjørnet.)

Alien er ikke Star Wars. Disney og Hawley kan helt sikkert produsere noe like gjennomarbeidet som The Mandalorian i Alien-universet, men vil den bli brutal nok? Filosofisk nok? Premieredato for Alien-serien er ennå ikke satt.