Store planer fra Disney – nye Star Wars-, Marvel- og Pixar-filmer på vei

Selv om profittgrunnlaget for underholdningskonglomeratet The Walt Disney Company har fått en knekk av den globale pandemien i 2020, er selskapet større og sterkere (og for noen: skumlere) enn noensinne, og på et investormøte i natt offentliggjorde Disney et vell av serier og filmer som skal settes i produksjon i årene som kommer.

Og det vil ta altfor stor plass å liste opp dem alle her, så for de ekstremt nysgjerrige kan vi henvise til hele pressemeldingen som ble sendt ut om planene for all den kommende underholdningen som selskapet akter å by på i sin ulike tv-, strømme- og kinoflater.

Fra vårt perspektiv her i Montages er det først og fremst filmene vi spisser blikket mot, og ikke overraskende melder Disney at de akter å holde liv i flere kjente franchiser i årene som kommer. Star Wars og Marvel skal nå over i nye «faser» i sine narrative universer, og fra både Pixar og Walt Disney Animation kommer nye tegnefilmer for de yngste. I tillegg varsler Disney en rekke remakes, prequels og sequels både i serie- og filmformat. Enda en ny Pinocchio? Check. Enda en ny Peter Pan? Check. Osv.

Om vi skal trekke ut noen prosjekter som fortjener litt ekstra synlighet (ut av det endeløse havet som er Disneys oversikt) kan vi liste opp følgende:

  • Wonder Woman-regissør Patty Jenkins blir den første kvinnelige filmskaper til å lage en spillefilm i Star Wars-universet, når hun går i gang med Rogue Squadron (premiere i desember 2023) som skal bli «the greatest fighter pilot movie of all time», hvis vi skal tro Jenkins i teaseren nedenfor:

  • Etter fire Toy Story-filmer skulle man kanskje tro at «det var det», men nei – nå skal Pixar i gang med første film der kun én av de ikoniske figurene får spotlighten alene, og Lightyear – en prequel om Buzz Lightyear – omtales som «the definitive origin story of the hero that inspired the toy.» (Det blir Chris Evans som nå tar over stafettpinnen fra Tim Allen som stemmen til en «yngre» Buzz.)
  • En femte Indiana Jones-film har vært bebudet i flere år, men positiviteten fra 2016 – da vi rapporterte at Steven Spielberg skulle fortsette som regissør – kjølnet litt da det ble kjent at James Mangold (Logan) skulle ta over spakene. Samtidig fremstår Mangold som et mer solid alternativ enn mange andre, og nå sier Disney at Harrison Ford returnerer og at Indy 5 går i opptak til våren, med Mangold bak kameraet, og varslet kinopremiere i juli 2022.

Og med det sagt har vi ikke en gang begynt å snakke om kommende Marvel-filmer (Ant-Man 3, Thor 4, osv), men vår interesse for dem er ærlig talt på lavkok – og det føles på mange måter som om avslutningen med Avengers: Endgame i 2019, kinoenes knekk under pandemien i 2020 og Black Panther-skuespiller Chadwick Bosemans tragiske bortgang, satte en klar strek mellom «slik det var» og «slik det blir».

Tiden vil vise hvor det hele er på vei – og kanskje vil mesteparten av Disneys nye produksjoner hovedsaklig slippes direkte på strømming hos Disney+ når alt kommer til alt. Så hva som til slutt blir å se på kino eller ikke, er uvisst.