Thomas Vinterbergs Et glass til ble årets store EFA-vinner

Under gårsdagens digitale utdeling av European Film Awards ble Thomas Vinterbergs Et glass til den store vinneren.

Filmen tok med seg prisene for beste film, regi, manus og mannlige skuespiller (Mads Mikkelsen). Et glass til er korona-årets største kinosuksess i Danmark, og har mottatt strålende anmeldelser fra et internasjonalt kritikerkorps – inkludert Montages. I sin omtale skriver redaktør Lars Ole Kristiansen:

«Et glass til begynner apatisk, blir lett brisen, snart synlig på druen, etter hvert full, nødvendigvis drita, deretter bakfull, for så å bli fysen igjen, og på ny brisen og full. Thomas Vinterberg, hvis talent jeg gang på gang har satt spørsmålstegn ved, har skrevet manuset sammen med Tobias Lindholm (Jakten, Krigen), og sammen evner de å bringe oss tett på rollefigurenes psykologi, men i tillegg undersøke alkohol som fenomen ved å ta opp dets effekter i selve filmens blodstrøm.

Resultatet er at Et glass til verken bejubler ølet og snapsens egenskaper som sosialt smøremiddel, eller drar frem en advarende brosjyre om alkoholismens bunnløse sorger.»

Norge var sjeldent godt representert på årets nominasjonsliste, men vi måtte dessverre gå tomhendte hjem. Maria Sødahls Håp konkurrerte om prisen for beste regi, og hovedrolleinnehaver Andrea Bræin Hovig var en sterk kandidat i kategorien for beste kvinnelige skuespiller. I tillegg var Ane Dahl Torp nominert for sin rolle i svenske Amanda Kernells Charter.

Vi følte oss trygge på at Hovig kom til å vinne for sin sensasjonelle rolleprestasjon, men utmerkelsen for beste kvinnelige skuespiller gikk i stedet til tyske Paula Beer og Undine (lytt til vår podkast).