Disco, Håp og Selvportrett konkurrerer om å bli Norges Oscar-kandidat

I dag offentliggjorde Norsk filminstitutt at de tre filmene som i år skal konkurrere om å bli Norges Oscar-kandidat er Jorunn Myklebust Syversens Disco, Maria Sødahls Håp og Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallins Selvportrett.

Av disse tre, skal én film plukkes ut til å bli Norges Oscar-kandidat, som deretter får muligheten til å være med i kappløpet om Oscar-nominasjonene i kategorien Beste internasjonale film. (Våre analyser av de tre utvalgte filmene kan du lese her.)

Oscar-komiteens norske avdeling består av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Norsk Filmkritikerlag og Norsk filminstitutt, som sammen blir enige om hvilken film som skal innstilles til Oscar-akademiet. Etter at komiteen har kommet frem til kortlisten, får produsentene for de tre filmene muligheten til å presentere hver sin plan for en eventuell Oscar-kampanje. Ettersom en godt uttenkt strategi er av stor betydning over there, blir dette vektlagt i siste runde.

Den norske Oscar-komiteen 2020 består av Kjersti Mo (leder, Norsk filminstitutt), Mode Steinkjer (Norsk filmkritikerlag), Håvard Fandrem (Norsk filmforbund), Assad Siddique (Norsk skuespillerforbund), Lorentz Celo (Norske filmregissører), Liv Joelle Barbosa Blad (Norsk dramatikerforbund), Gudny Hummelvoll (Virke Produsentforening) og Stine Oppegaard (Norsk filminstitutt).

Maria Sødahls knusende sterke «Håp».

Alle land i verden kan innstille en film til kategorien Beste internasjonale film, såfremt den er produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk. Filmen må ha hatt premiere på norke kinoer i perioden 1. oktober 2019 til 31. desember 2020. Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) har en egen komité for kategorien som vurderer alle filmene, før de velger ut syv titler til en kortliste. Deretter tilføyer en såkalt «eksekutiv komité» ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ti filmer. Denne kortlisten annonseres 9. februar. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut hvilke fem som får Oscar-nominasjon. Alle de endelige Oscar-nominasjonene annonseres den 15. mars.

Tidligere har Norge blitt nominert til Oscar i kategorien Beste ikke-engelskspråklige film for Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).

Den 93. utgaven av Oscar-gallaen er utsatt på grunn av korona-pandemien og kommer neste gang til å avholdes 25. april 2021 i Los Angeles.