Spielberg skal virkeliggjøre Kubricks Napoleon-drøm

2013 ser ut til å bli et svært produktivt år for Steven Spielberg, noe som ikke sier rent lite for et arbeidsjern av hans kaliber. Nylig kunne vi rapportere at filmskaperens merittliste vil utvides ytterligere i mai, når han inntar rollen som jurypresident under årets Cannes-festival.

Men Spielberg har selvfølgelig også en finger med i spillet i en bunke film- og tv-prosjekter fremover. Det nyeste bekreftede er kanskje også det mest gisp-fremkallende til nå: Spielberg skal blåse liv i Stanley Kubricks monstrøse Napoleon-prosjekt, som møtte sitt Waterloo for over 30 år siden.

Kubrick skrev manuset til Napoleon så langt tilbake som i 1961, og et voldsomt forhåndsarbeid ble gjort i forkant av innspillingen. Men i kjølvannet av de økonomiske nedgangstidene i Hollywood på slutten av sekstitallet, ble det enorme prosjektet for risikabelt og hverken MGM eller United Artists turte å satse på filmen. Kubrick flyttet etter hvert fokus og lagde Barry Lyndon i stedet. Napoleon-prosjektet var da allerede så stort at det senere resulterte i en bok.

Spielberg, som tidligere har realisert et Kubrick-verk gjennom A.I. i 2001, tar nå altså på seg oppgaven med å omskape Napoleon-drømmen til virkelighet. Det er ukjent hvor langt Spielberg har kommet i prosessen og hvorvidt han selv skal regissere, men filmskaperen selv kan fortelle at det vil bli en miniserie – ikke en film.