Her er den bombastiske første traileren til Ridley Scotts episke Napoleon

Ridley Scotts episke film Napoleon kommer på kino i november, og i denne første traileren får vi blant annet stifte bekjentskap med Joaquin Phoenix i den ikoniske tittelrollen.

Den korsisk-fødte franske generalen og lederen Napoleon Bonaparte (1769-1821) er en av de mest sentrale figurene i europeisk historie, og en militær sentrifugalkraft under den franske revolusjonen. Han er særlig kjent for å ha erobret store deler av Europa, og for sin strategiske tenkning som hadde en dyp innvirkning på geopolitikken i epoken. Hans liv var såpass definert av krig at perioden fra 1802 frem til hans endelige nederlag ved Waterloo i 1815 ganske enkelt er omtalt som Napoleonkrigene i leksikon, da Europa var i kontinuerlig krigstilstand.

Historien om Napoleon ble filmatisert i episk skala allerede i 1927 av Abel Gance, og har aldri sluttet å fascinere. Napoleon skulle også bli Stanley Kubricks store enhjørning som filmskaper – prosjektet han aldri fikk fullført, men brukte årevis av livet sitt på å forberede. (Vi har skrevet om dette tidligere, her og her, da henholdsvis Spielberg varslet at han skulle virkeliggjøre Kubricks prosjekt, og da forlaget Taschen kom med sin massive bok om Kubricks arbeid med Napoleon.)

I 2020 ble det klart at Ridley Scott skulle gi seg i kast med en Napoleon-film, og det ble kjapt stille fra konkurrerende prosjekter. Med den ferske Osar-vinneren Joaquin Phoenix i hovedrollen og Scott bak kameraet, stod mange stjerner riktig allerede fra starten av. Apple TV+ har finansiert produksjonen, så selv om filmen får en bred kinolansering i november, ender den opp hos Apples strømmetjeneste. At Scott har en i særklasse god CV for denne typen filmer trenger vel knapt nevnes – Gladiator (2000) og Kingdom of Heaven (2005) burde alene være bevis nok – så det mest imponerende per 2023 er kanskje at regissøren er i full vigør som 85-åring. Og ikke bare er han straks klar med Napoleon, han er også i gang med innspillingen av Gladiator 2.

Traileren nedenfor er klippet og lydlagt med bombastiske effekter – et par for mange kanskje – men viser samtidig at Scotts visuelle teft og storslagne slagmarksvistaer er på plass. Joaquin Phoenix‘ rolletolkning er vanskelig å vurdere ut fra denne smakebiten, for vi ser ham vel hovedsaklig i ett eneste modus: gravalvorlig.

Uansett hvordan denne filmen blir, må vi ikke glemme at Spielbergs arm rundt Kubricks ideer og planer fortsatt holder fortet – så sent som i februar 2023 bekreftet regissøren til Deadline at HBO fortsatt er involvert i en syv-episoders serieversjon.

Nedenfor har vi limt inn Napoleon-traileren pluss noen frysbilder og plakater fra filmen.