Sight & Sound, Cahiers du cinéma og John Waters har kåret sine 2014-favoritter

Vi har beveget oss over i desember måned, og tradisjon tro begynner topplistene å krype frem. Blant årets første kåringer finner vi tungvekterne som Sight & Sound og Cahiers du cinéma, samt de alltid eksentriske preferansene til John Waters.

Det britiske filmmagasinet Sight & Sound har som vanlig kokt frem en kåring basert på topp 5-lister fra i alt 50 kritikere, og øverst på listen triumferer Richard Linklaters Boyhood, med Jean-Luc Godards Goodbye to Language (3D), Andrey Zvyagintsevs Leviathan og Pedro Costas Horse Money på henholdsvis andre og delt tredje plass. Listen bærer preg av at flere filmer må dele æren, som indikerer sprikende preferanser hos kritikerne, og muligens en viss uenighet under arbeidet med kåringen.

Franskmennene i Cahiers du cinéma har på sin side kommet frem til en mindre forutsigbar førsteplass, nemlig Bruno Dumonts miniserie Li’l Quinquin. Lenger ned på listen finner vi David Cronenbergs Maps to the Stars, Hayao Miyazakis The Wind Rises og Lars von Triers Nymphomaniac. I tillegg har de valgt å hedre det kanadiske vidunderbarnet Xavier Dolans Mommy med en syvendeplass.

Waters er åpenbart forelsket i Cronenbergs Maps to the Stars («I love this film more than I love my own mustache»), og fremhever filmen som en solid førsteplass. Dessuten har kultregissøren trukket frem polariserende festivalfilmer som Larry Clarks The Smell of Us og Guillaume Nicloux’ mokumentar The Kidnapping of Michel Houellebecq, i tillegg til von Triers Nymphomaniac.

Topplistene:

Sight & Sound

1. Boyhood
2. Goodbye to Language 3D
3. Leviathan
3. Horse Money
5. Under the Skin
6. The Grand Budapest Hotel
7. Winter Sleep
8. The Tribe
9. Ida
9. Jauja11. Mr. Turner
11. National Gallery
11. The Wolf of Wall Street
11. Whiplash
15. The Duke of Burgundy
16. Birdman
16. Two Days, One Night
18. Citizenfour
18. The Look of Silence
18. The Wind Rises

Cahiers du cinéma

1. Li’l Quinquin
2. Goodbye to Language
3. Under the Skin
4. Maps to the Stars
5. The Wind Rises
6. Nymphomaniac
7. Mommy
8. Love Is Strange
9. Le Paradis
10. Our Sunhi

John Waters

1. Maps to the Stars
2. Dharlie Victor Romeo
3. The Kidnapping of Michel Houellebecq
4. The Smell of Us
5. Gloria
6.Who Took Johnny
7. Li’l Quinquin
8. Nymphomaniac
9. Violette
10. The Films of Joanna Hogg

*

Startskuddet for topplistesesongen er herved avfyrt. Hva er deres tanker om topplistene til Sight & Sound, Cahiers du Cinéma og Waters? Fyr løs i kommentarfeltet.