Regissør Suzanne Osten lager film av Ingmar Bergmans hittil ukjente manus Sextiofyra minuter med Rebecka

Den svenske avisen Dagens Nyheter (DN) melder at regissør Suzanne Osten skal lage film av det ufilmatiserte Ingmar Bergman-manuset Sextiofyra minuter med Rebecka. Først skal teksten fremføres som radioteater, men Osten har også fått utviklingsstøtte av Svenska Filminstitutet til å gjøre en filmatisering av manuset.

Bergman fullførte teksten tidlig i august 1969, og den var i utgangspunktet tenkt som mesterregissørens bidrag til et unikt samarbeid mellom ham, Akira Kurosawa og Federico Fellini. Etter sigende skulle hovedrollen gå til Katharine Ross, men da samarbeidsprosjektet ikke ble noe av, havnet manuset i skrivebordsskuffen – inntil det tidlig på 2000-tallet ble oppdaget da Bergman donerte sine personlige arkiver til organisasjonen som etter hvert skulle bli Stiftelsen Ingmar Bergman.

Nå har altså Bergmans manus, morsomt nok, havnet i hendene til Suzanne Osten, regissør, dramatiker og professor… og Bergmans bitre fiende! Helt til han gikk bort i 2007 var stemningen mellom ham og Osten betent, og det at hun nå skal filmatisere Bergmans tekst beskrives av DN som «(…) en ironi av kulturhistoriska mått.» Osten uttaler til avisen med glimt i øyet:

Det hade inte gått att göra detta när Bergman levde – han ville ju kontrollera allt och hade bara bråkat med mig: ”Fy, fan ska den där jävla kärringen göra det här?”

Detta är de enda sextiofyra minuter där Bergman är feminist fullt ut. Han har ju alltid haft starka kvinnor i sina filmer men i den här pjäsen går han ett steg längre. Han står mitt i tidens rum 1969 när en enorm förändringsvåg svepte genom Sverige och fångar detta på ett fantastiskt sätt. Det är ett skitbra manus!

Sextiofyra minuter med Rebecka ble skrevet av Bergman da han var på høyden av sin internasjonale anerkjennelse, etter triumfer som Persona (1966) og den såkalte Fårö-trilogien (1968-1969). Ideen var at manuset skulle filmatiseres under tittelen The White Wall. Teksten sies å befinne seg et sted mellom virkelighet og drøm, der tittelfiguren blir utsatt for en rekke tilspissede situasjoner. Et høystemt drama om graviditet, fremmedgjøring og seksuell, samt politisk frigjøring i midten av 68’er-bølgen.

Les hele saken, intervjuet med Osten og et video-intervju med Jan Holmberg (direktør for Stiftelsen Ingmar Bergman) hos Dagens Nyheter.

Radioteateret av Sextiofyra minuter med Rebecka blir sendt på SR Drama (P1) førstkommende søndag, den 6. november. Går alt etter planen vil filmatiseringen åpenbares i kinomørket i løpet av 2018 – 100 år etter at Bergman ble født.