Provokatøren Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen returnerer – valgt ut til Toronto med De umoralske

Dette var en hyggelig overraskelse: Norsk films enfant terrible, Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen, stiger i høst opp fra asken med en ny spillefilm knapt noen har hørt om – De umoralske – som prestisjetunge Toronto International Film Festival i dag offentliggjorde at de har inkludert i sitt program i september.

Blant de over 75 nye titlene til årets Toronto-program som var inkludert i dagens liste, hadde de altså gledelig nok funnet plass til en ny norsk tittel på listen, og filmen de har plukket har knapt vært på radaren her i Norge.

De umoralske er Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens første spillefilm siden debuten med 5 løgner i 2007. (Han uttalte den gang at dette var prosjektet han ville gjøre som sin film nr. 2.) Nesten seks år senere har De umoralske fått plass i programmet Contemporary World Cinema, der den havner i selskap med blant annet Ulrich Seidls Paradis: Håp og Cannes-favoritten The Selfish Giant av Clio Bernard. Blant de andre regissør-navnene som dukket opp i festivalens øvrige program etter dagens massive slipp, er Guillaume Canet, Hayao Miyazaki, Johnnie To og James Franco.

De umoralske får dermed altså verdenspremiere i Toronto. Noen norsk premieredato er foreløpig ikke kjent. Krutzkoff Jacobsen har vunnet priser på festivaler tidligere – for kortfilmen Fremragende timer mottok han heder under både filmfestivalen i Berlin og Tribeca Film Festival.