Hva kan vi le av? Og hvorfor? Humor er temaet for årets filmfaglige seminar på Cinemateket

At Norsk filmklubbforbund (NFK) arrangerer sitt filmfaglige seminar på Cinemateket er et av årets sikreste høsttegn i Oslo. Førstkommende helg er temaet komedier og latter.

På plakaten står blant annet innlegg om det å lage komedie rundt invasjonen i Polen (To Be or Not to Be, 1942), kunsten å drepe gamle elskverdige damer (The Ladykillers, 1955), japansk humor (Briller, 2007) og mokumentarer (Forgotten Silver, 1995).

Både Dag Johan Haugerud (Som du ser meg) og Sara Johnsen (Rosemari) foreleser om det å beskjeftige seg med humor i film, og vil samtidig vise klipp fra sine filmer.

Arrangør Ingrid Rommetveit oppfordrer alle cineaster til å oppsøke helgens seminar:

«Komedier er en underkjent genre, og vi er stolte over å sette fokus på humor og latter i dette seminaret. Og har virkelig samlet en flott gjeng forelesere, som vet å formidle til et bredt publikum, samtidig som de reflekterer på et høyt nivå. Her blir det betraktninger om alt fra å le av krig, humor i møte med traumer og vold, til innføring i de klassiske Ealing-komediene, diskusjoner om mockumentarfilm/satire, blikk på japanske komedier og fokus på dagens satireprogrammer i fjernsynet, som Daily Show og Full Frontal med Samantha Bee.

Vi håper virkelig at så mange som mulig får med seg Ernst Lubitsch sin fantastiske nazi-satire To Be or Not to Be. Filmen fikk forståelig nok blandede reaksjoner da den kom i 1942, men er senere blitt rangert som en av tidenes beste komedier.»

Seminaret går av stabelen lørdag 1. oktober – søndag 2. oktober, på filmens hus i Oslo. Bak spakene står Filmklubbforbundet, i samarbeid med IMK ved UiO, Z filmtidsskrift og Norsk filmkritikerlag. (Meld deg på arrangementet via Facebook.)

*

Peter Jackson i mokumentar-klassikeren «Forgotten Silver».
Peter Jackson i mokumentar-klassikeren «Forgotten Silver».

Program:

  • Mark Duguid (seniorkurator ved British Film Institute): «Blimey, I’m a Foreigner! From the Ealing Studios to Brexit»
  • Maggie Hennefeld (førsteamanuensis ved universitetet i Minnesota): «Laughter at War: Trauma, Violence, and Screwball Comedy»
  • Maggie Hennefeld: «Mockumentary Politics: from Early Cinema to TV News Satire»
  • Per Haddal: «Humor? Ja, takk. Bare pøs på!»
  • Jasper Sharp (Asia Film House, nettstedet Midnight Eye) om japanske komedier.
  • Innlegg fra regissørene Sara Johnsen og Dag Johan Haugerud

Filmvisninger av To Be or Not to Be (Ernst Lubitsch, 1942), The Ladykillers (Alexander Mackendrick, 1955), Forgotten Silver (Peter Jackson, 1995), Briller (Naoko Ogigami, 2007) og Clinton the Musical (kortfilm, Dag Johan Haugerud, 2001).