Guldbagge-nominasjonene ledes an av Montages-favorittene Etterskjelv og Min lille søster

I dag ble nominasjonene til Guldbaggen, svenskenes svar på Amanda-utdelingen, offentliggjort. Montages’ favoritter Etterskjelv og Min lille søster er representert i noen av de tyngste kategoriene.

Magnus von Horns Etterskjelv var en snakkis i Cannes, der den deltok i sideprogrammet Director’s Fortnight. Vi fikk anledning til å se filmen i Lübeck i fjor høst, og ble grepet av en formfullendt og opprivende debut (lytt til vår podkast om filmen her). Filmen er nominert i fire kategorier, inkludert beste film og regi og mannlige hovedrolle (Ulrik Munther aka «Sveriges Justin Bieber»).

Sanna Lenkens Min lille søster tematiserer spiseforstyrrelser på en sannferdig måte, gjennom å skildre en sterk, men vanskelig relasjon mellom to søstre. Filmen må regnes som utdelingens favoritt, da den er nominert i de tre tyngste kategoriene (film, regi, manus), i tillegg til beste kvinnelige birolle (Amy Deasismont, bedre kjent som popartisten Amy Diamond) og beste klipp. (Les vårt intervju med Lenken og Deasismont.)

Det er svært gledelig med mange nominasjoner til både Etterskjelv og Min lille søster, men mye vil som kjent ha mer, og vi i redaksjonen er regelrett sjokkerte over at ikke Rebecka Josephson er nominert for hovedrollen i sistnevnte.

Selv om Deasismont er hjerteskjærende som den spiseforstyrrede kunstløpersken Katja (og i aller høyeste grad fortjener en nominasjon i birolle-kategorien), er det 12 år gamle Josephson som bærer filmen. Hun har mindre å spille på, og det er imponerende hvordan hun makter å formidle sammensatte følelser med svært små gester.

Ulrik Munther er nominert for sin hovedrolle i «Etterskjelv».
Ulrik Munther er nominert for sin skuespillerdebut i «Etterskjelv». I likhet med Amy Deasismont (aka Amy Diamond), som er nominert for sin birolle i «Min lille søster», er han hovedsakelig kjent som popartist.

Like merkelig er det at den polske fotografen Lukasz Zal ikke er nominert for Etterskjelv. Isolert sett, er hans arbeide filmens mest slående kunstneriske prestasjon. Zal ble for øvrig Oscar-nominert for fotoet i Pawel Pawlikowskis Ida i fjor.

Min lille søster og Etterskjelv føles som favoritter i flere av kategoriene, men titlene som leder an med flest nominasjoner (dog uten «dobbeltdekkeren» beste film/regi), er den kinoaktuelle suksessen En mann ved navn Ove, signert Hannes Holm, og Peter Grönlunds Tjuvheder.

Årets Guldbagge-galla, den 52. i rekken, vil ledes av komikeren Petra Mede, og går av stabelen 18. januar.

*

Årets Guldbagge-nominasjoner

Beste film: Etterskjelv, (regi: Magnus von Horn), En mann ved navn Ove (regi: Hannes Holm) og Min lille søster (regi Sanna Lenken).

Beste regi: Etterskjelv av Magnus von Horn, Min lille søster av Sanna Lenken og Tjuvheder av Peter Grönlund.

Beste mannlige hovedrolle: Rolf Lassgård i En mann ved navn Ove, Ulrik Munther i Etterskjelv og Filip Berg i Odödliga.

Beste kvinnelige hovedrolle: Shima Niavarani i She’s wild again tonight, Malin Levanon i Tjuvheder og Felice Jankell i Unga Sophie Bell.

Beste mannlige birolle: Issaka Sawadogo i Det vita folket, Mats Blomgren i Etterskjelv og Henrik Dorsin Flocken.

Beste kvinnelige birolle: Bahar Pars i En mann ved navn Ove, Eva Melander i Flocken og Amy Deasismont i Min lilla syster.

Beste originalmusikk: Benny Andersson för Cirkeln, Jon Ekstrand för Det vita folket og Lisa Holmqvist för Flocken.

Beste scenografi: Ulrika Fredriksson for Det borde finnas regler, Matildaa Afzelius for En underbar jävla jul og Kajsa Severins Tjuvheder.

Beste visuelle effekter: Ixor for Cirkeln, Torbjörn Olsson for En mann ved navn Ove og Torbjörn Olsson, Fredrik Pihl, Robert Södergren og Joel Sundberg for Lassemajas detektivbyrå – Stella nostra.

Beste kostyme: Camilla Thulin for En underbar jävla jul, Stella J Hox for Kim og Mia Andersson for Tjuvheder.

Beste lyd: Andreas Franck for Det vita folket og Jönssonligan – den perfekta stöten, samt Patrik Strömdahl og Jan Alvermark for She’s wild again tonight.

Beste sminke: Jenny Fred for Cirkeln og Det vita folket, samt Eva von Bahr och Love Larson för En mann ved navn Ove.

Beste kortfilm: Lovisa Siréns Audition, David Sandbergs Kung Fury og Amanda Kernells Norra Storfjället.

Beste manus: Sanna Länken for Min lille søster, Ronnie Sandahl for Svenskjävel og Peter Grönlund för Tjuvheder.

Beste foto: Linda Wassberg for Det vita folket, Göran Hallberg for En mann ved navn Ove og Gösta Reiland for Flocken.

Beste klipp: Hanna Lejonqvist for Min lille søster, Anders Teigen for My life my lasson og Kristoffer Nordin for Tjuvheder.

Beste utenlandske film: Carol, Leviathan og Timbuktu.

*