TIFF-favoritten Återträffen vant Guldbaggen for beste film

Mandag kveld ble svenskenes svar på Amanda-utdelingen, Guldbaggen, avholdt i Stockholm, og som forventet ble det forhåndsfavorittene, Anna Odells Återträffen og Per Flys Monica Z, som stakk av med de gjeveste prisene.

Lukas Moodysson mottok Guldspiran, som tildeles en person som har gjort en spesiell innsats for svensk barnefilm. Årets hederspris gikk til produsent og filmrådgiver Kalle Boman, for lang og tro tjeneste.

Flere i Montages-staben så Återträffen under TIFF – som var en av festivalens store «snakkiser» – og jevnt over var vi svært begeistret for Odells snodige og engasjerende debut, som kan sies å være en mokumentarisk slektning av Ruben Östlunds filmer. Med Återträffen tar kunstneren Anna Odell utgangspunkt i hva som kunne ha blitt utfallet om hun selv hadde blitt invitert til barne- og ungdomsskoleklassens 20 års-jubileum.

Filmen er inndelt i to kapitler. Den første delen er en kortfilm der Odell, i rollen som seg selv, snur jubileumsfesten på hodet ved å holde en tale om hvordan hun opplevde skoleårene som undertrykt mobbeoffer. I del to, som illuderer en dokumentar, oppsøker hun sine gamle klassekamerater og viser dem kortfilmen, for å se hvordan de reagerer på situasjonen og avbildningen av dem selv.

Återträffen leker seg med flere fiksjonslag, og filmens andre del kunne nok tjent på en bedre gjennomføring av det dokumentariske uttrykket; hvis vi hadde blitt lurt til å tro at dette faktisk er dokumentarisk materiale, ville effekten blitt enda sterkere. Og tenk om denne delen hadde bestått av opptak fra virkeligheten, der mobberne og de stilltiende «samtykkerne» ble konfrontert på ordentlig… (Sikkert umulig å gjennomføre, men det må være lov å drømme.) I alle tilfeller er Återträffen en film som fremkaller konfliktfylte tanker og motstridende følelser hos alle som ser den, og som får oss til å bli med på fantasien om hvordan en slik klam, men samtidig forløsende situasjon kunne ha utspilt seg i virkeligheten.

Ellers ser vi frem til å få med oss Lisa Langseths Hotell, som følger opp den glimrende debutfilmen hennes, Till det som är vackert – som ble skuespillerinnen Alicia Vikanders store gjennombrudd.

Prisutdelingen kan du se i sin helhet på SVTs hjemmesider. Her er listen over årets Guldbagge-vinnere:

Beste film: Återträffen (Anna Odell)

Beste regi: Per Fly (Monica Z)

Beste kvinnelige hovedrolle: Edda Magnason (Monica Z)

Beste mannelige hovedrolle: Mikael Persbrandt (Mig äger ingen)

Beste kvinnelige birolle: Anna Bjelkerud (Hotell)

Beste mannelige birolle: Sverrir Gudnason (Monica Z)

Beste manus: Anna Odell (Återträffen)

Beste foto: Petrus Sjövik (Ömheten)

Beste klipp: Håkan Wärn (Känn ingen sorg)

Beste kostyme: Kicki Ilander (Monica Z)

Beste lyddesign: Mattias Eklund (Känn ingen sorg)

Beste sminke: Lisa Mustafa (Vi är bäst!)

Beste originalmusikk: Matti Bye (Faro)

Beste scenografi: Paola Holmér og Linda Janson (Vi är bäst!)

Beste dokumentarfilm: Belleville Baby (Mia Engberg)

Beste kortfilm: On Suffocation (Jenifer Malmqvist)

Beste utenlandske film: Blå er den varmeste fargen (Abdellatif Kechiche)

Særskilt innsats: Owe Svensson

Hedersguldbagge: Kalle Boman

Guldspira: Lukas Moodysson

Publikumsprisen: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Felix Herngren)

*

Les også vår TIFF-omtale av Meg eier ingen med Mikael Persbrandt, som vant en Guldbagge for hovedrollen.