Charlotte Blom, Yngvild Sve Flikke og Tonje Hessen Schei tildeles VIP-stipend fra Norsk filminstitutt

Spillefilmregissørene Charlotte Blom (Staying Alive), Yngvild Sve Flikke (Kvinner i for store herreskjorter) og dokumentarist Tonje Hessen Schei (Drone) har blitt tildelt VIP-stipend fra Norsk filminstitutt.

I en pressemelding utsendt av NFI fremkommer det at regissørene Blom, Flikke og Schei er blitt tildelt hvert sitt VIP-stipend («vekst i prosjekt») på 200 000 kroner. Stipendet skal bidra til at regissørene skal ha mulighet til å «vokse kunstnerisk, og videreutvikle langfilm-prosjekter om henholdsvis kjærlighetsliv, ungjentetrøbbel og kunstig intelligens.»

I pressemeldingen understrekes det at fjoråret var et godt år for kvinnelige filmskapere på kino i Norge, og at 62% av de norske filmene som ble tildelt produksjonsstøtte i 2014 har kvinnelig regissør.

NFI presenterer de tre filmskaperne slik:

Charlotte Blom

Charlotte Blom har blitt kjent for sin dristige og originale regisignatur gjennom kortfilmene Twisted Sisters Goes Baccara, Amanda-vinneren En søndag i Schweigaads gate og ikke minst Kokos, som vant Gullstolen og en rekke andre priser. I hennes første helaftens spillefilm Staying Alive jobbet hun med å finne den vanskelige balansen mellom humor og smerte. Komedien er en vanskelig sjanger, og Blom er en talentfull filmskaper som både behersker og utfordrer den. Det knyttes forventninger til at hun skal videreutvikle sin særegne stemme og sterke sans for å balansere humor og tragedie.

Yngvild Sve Flikke

Yngvild Sve Flikke har i en årrekke vært ansatt i NRK, der hun har hatt regi på både prisbelønnede dokumentarer og fiksjonsserier for barn. Kvinner i for store herreskjorter er hennes debutfilm som kom i 2015. Yngvild er en leken og utforskende regissør, som ønsker å lage filmer med humanistisk og feministisk blikk. Hun har i tidligere arbeider inkludert animasjon, og det nye langfilmprosjektet bygger videre på dette visuelle grepet. Yngvild har imponert med sin personregi, hun evner å gi skuespillerne en trygghet til å utforske sine roller, og uttrykke både sårbarhet og humor i sine karakterer. Hun bruker utfordrende dramaturgiske grep og søker flere lag i sine filmer enn det umiddelbart åpenbare.

Tonje Hessen Schei

Dokumentarfilmskaper Tonje Hessen Scheis mest kjente filmer er Play Again (2010) og Independent Intervention (2006) foruten Drone som kom i 2014. Drone mottok svært gode kritikker, ble omtalt som årets viktigste film, og vant Amanda for beste dokumentar. Hun er en ny stemme med et sterkt driv og en klar formening om hvilke regimessige oppgaver hun må løse. Tonje Hessen Schei har i Drone vist et svært godt lag med å få vanskelig tilgjengelige kilder i tale. Det er stor tiltro til at hun igjen vil finne fram til svært interessante miljøer og la publikum ta del i nye innsikter og erkjennelser.

NFI deler ut inntil seks VIP-stipender hvert år. Stipendet har som hensikt å «gi etablerte langfilmregissører tid til fordypning og rom for eksperimentering med form og innhold, knyttet til et filmprosjekt regissøren ønsker å realisere.»

*