NFI deler ut stort produksjonstilskudd – inkludert nye kinofilmer fra Joachim Trier, Iram Haq og Katarina Launing

I en pressemelding offentliggjør Norsk filminstitutt at de har bevilget produksjonstilskudd til 19 prosjekter – inkludert nye kinofilmer fra Joachim Trier, Iram Haq og Katarina Launing.

Bunken består av i alt seks kortfilmer, seks dokumentarer, fem spillefilmer, samt to «Nye veier»-prosjekter. Blant de to «Nye veier»-prosjektene finner vi Arild Østin Ommundsens neste kinofilm, Now it’s Dark, som har mottatt 5,7 millioner i produksjonstilskudd.     

Satsningen «Nye veier» er til for prosjekter preget av kunstnerisk vågemot og skal stimulere talentfulle regissører til kunstnerisk fordypning og utvikling. NFI løfter frem det enestående ved denne ordningen i dagens pressemelding: «Når mottakerne får tilskudd til utvikling av et filmprosjekt gjøres det samtidig en intensjonsavtale om tilskudd til produksjon av film. Dette sikrer større finansiell sikkerhet for prosjektet og er unikt for Nye veier-programmet.»

Under følger en komplett oversikt over filmene som har fått tilskudd, med NFIs prosjektbeskrivelser:

*

Kinofilmer

Hva vil folk si
Mer Film AS og regissør Iram Haq er tildelt 9.890.000 kroner i produksjonstilskudd til kinofilmen Hva vil folk si. Norskpakistanske Nisha er 16 år og lever et dobbeltliv. Hun balanserer mellom et norsk ungdomsliv med venner og gutter ute og et mer tradisjonelt pakistansk familieliv hjemme. Når faren oppdager henne med en norsk kjæreste, blir Nisha kidnappet og sendt til Pakistan av foreldrene. Her, alene i et land hun aldri har vært før, oppdager Nisha foreldrenes kultur på en ny måte.

Battle
Friland Produksjon AS og regissør Katarina Launing er tildelt 8.755.000 kroner i produksjonstilskudd til kinofilmen Battle, som handler om vestkantjenta Amalie som har alt. En dag raser verden sammen, og hun må flytte fra alt hun kjenner. En dag møter hun Mikael, som danser hip-hop, og som er best til å battle. Battle er en ungdomsfilm fra Oslo, om dobbeltliv, dans og kjærlighet.

Skyggenes dal
Film Farms AS og regissør Jonas Matzow Gulbrandsen er tildelt 2.500.000 kroner i produksjonstilskudd til kinofilmen Skyggenes dal. Tilskuddet vil finansiere restopptak og ferdigstillelse. Skyggenes dal finner sted i en liten bygd på Vestlandet i Norge. Seks år gamle Aslak og hans mor Astrid opplever en tragedie, som Aslak ikke helt klarer å forstå og Astrid har vansker med å håndtere. Fortellingen befinner seg i et realistisk univers med elementer fra fabelen og gotikken.

Hoggeren
Mer Film AS og regissør Jorunn Myklebust Syversen er tildelt 1.225.000 kroner i produksjonstilskudd til kinofilmen Hoggeren. Hoggeren er en mann på 39, som ikke klarer å leve et vanlig liv i byen. Han flytter til et beskjedent småbruk og bruker dagene på å gå ut i skogen og hogge trær. I hans flukt inn i skogen, og i møtet med hjembygda og slekten, innhentes han av sin egen fortid, og følelsen av å ikke ha noen plass.

Thelma
Motlys AS og regissør Joachim Trier er tildelt 11.000.000 kroner i tilskudd etter pakkefinansiert produksjon til kinofilmen Thelma (arbeidstittel), som er Motlys og Triers film nummer to i produksjonspakken. Thelma er en overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende og uforklarlige krefter.

*

Kortfilmer

Apollo
Produksjonsselskapet Ape&Bjørn AS og regissør Bobbie Peers er tildelt 1.000.000 kroner i produksjonstilskudd til kortfilmen Apollo, som er satt til tidlig sekstitall hvor NASA gjennomførte treningsturer til Island som forberedelse til den første månelandingen. Vi møter to astronauter kjørende i en månebil over et ørkenaktig landskap. De skal nå en destinasjon der de skal plante det amerikanske flagget for så å returnere til basen, men på veien gir den Islandske naturen og kulturen de uforutsette hindringer.

Crazy Love
Storyline Pictures AS og regissør Izer Aliu er tildelt 1.500.000 kroner i produksjonstilskudd til kortfilmen Crazy Love, som er en vågal fortelling om å være annerledes i et tiltagende konformt samfunn. Filmen følger karakteren Galen (40), som bruker all sin tid i den lille landsbyen han bor i til å «djevles» med sine omgivelser. Han er en person som ikke orker å bullshitte, og han liker ikke tanken på å være som alle andre. En dag legger han ut på en reise inn til hovedstaden.

Menneskets opprinnelse
Norwegian Toolbox AS og regissør Pjotr Sapegin er tildelt 1.250.000 kroner i produksjonstilskudd til kortfilmen Menneskets opprinnelse, som er en animasjonsfilm om vår ukjente opprinnelse, vår tapte identitet, og om 15-åringen Nora som prøver å finne ut hvem hun egentlig er.

Den vesle grå ulven – Vår og isen går
UlvenFilm og regissør Natalia Malykhina er tildelt 590.000 kroner i produksjonstilskudd til kortfilmen Den vesle ulven – Vår og isen går, som er et fantasifullt og lekent animasjonsprosjekt om en liten ulvunge og vennene hans for barn i alderen 2-8 år

Flightmode
Fenomen TV Film og Scene AS og regissør Liv Mari Mortensen er tildelt 450.000 kroner i produksjonstilskudd til kortfilmen Flightmode. Lone (30) knytter identiteten sin til karriere, og den hun har planlagt å bli. Etter nok et mislykket jobbintervju rømmer hun retningsløst ut av Oslo. På reisen treffer hun en ung opprørsk jente, som minner henne om alt hun har rømt fra.

Rekonstruksjon
Regissørene Even Hafnor og Lisa Brooke Hansen er tildelt 617.000 kroner i produksjonstilskudd til kortfilmen Rekonstruksjon, som handler om en voksen sønn som reiser hjem til sine foreldre på sørlandet for å fikse opp i et stivnet far-sønn forhold. Gjennom møter mellom far og sønn, telefonsamtaler med kjæresten og publikums observasjoner oppstår det morsomme kontraster som presenterer litt ulike perspektiv på denne relasjonen.

*

Dokumentarfilm

Islamisten
Flimmer Film AS og regissørene Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adil Khan Farooq er tildelt 700.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen (ikke kino) Islamisten, som begynte som en film om Ubaydullah Hussein, kjent som lederen bak Profetens Ummah. Opptakene som ble gjort ble beslaglagt av PST, og teamet har filmet rettstvisten mellom Curry Film/ Ulrik Imtiaz Rolfsen og PST – som endte med seier i Høyesterett.

Sealers
Koko Film AS og regissør Trude Berge Ottersen er tildelt 400.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentaren (ikke kino) Sealers. Skipper Bjørne er og blir en selfanger, og nekter å akseptere næringens dødsbudskap. Han fyller skuta Havsel med skjeggete menn og begir seg alene ut på den strabasiøse ferden gjennom ishavet. Gjennom to hundre år har Norge vært en selfangstnasjon, nå er det slutt – Koko Film har trolig filmet de siste selfangerne i Norsk historie.

Mirakelet i Moldova
Flimmer Film AS og regissør Stian Indrevoll er tildelt 720.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentaren (ikke kino) Mirakelet i Moldova. I Moldova blir synshemmede plassert på spesialskoler eller institusjon, mens det de egentlig trenger er briller eller hjelpemidler. For kort tid tilbake fantes det ikke en eneste optiker i landet. I denne filmen møter vi en liten mann som har tatt på seg å endre en hel samfunnsmentalitet – å gi Moldova briller.

Mens vi ventar på kinesarane
Blåst Film AS og regissørene Sidse Torstholm Larsen og Sturla Pilskog er tildelt 1.400.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen (ikke kino) Mens vi ventar på kinesarane. I byen Maniitsoq på Grønland er arbeidsledigheten høy blant de 2500 innbyggerne. Da det multinasjonale aluminiumselskapet Alcoa ønsker å bygge ut en fabrikk som vil bringe 3000 kinesere til byen, åpner det seg nye muligheter. Men tiden trekker ut og kineserne lar vente på seg.

Meet the Censors
Medieoperatørene og regissør Håvard Fossum er tildelt 2.000.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen (ikke kino) Meet the Censors. Regissør Håvard Fossum reiser til noen av de minst demokratiske landene i verden. Han vil finne ut om sensur kan være misforstått og mer komplekst enn vi tror, kanskje til og med positivt. På et uformelt vis tar han oss med inn i sensuristenes univers for å høre hva de tenker og se om de er bedre mennesker enn vi antar.

Omvendt
Novemberfilm AS og regissør Erlynee Kardany er tildelt 500.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen (ikke kino) Omvendt, som følger forholdet mellom Atle og Erlynee fra forelskelse og frieri, gjennom et litt komplisert giftemål. Atle konverterer til Islam for å kunne gifte seg med Erlynee med hennes foreldres tillatelse, og filmen stiller spørsmål omkring religion og religiøse ritualer, og gir et unikt og originalt innblikk i praktiserende Islam.

*

Nye veier

Now it’s Dark
Chezville AS med regissør Arild Østin Ommundsen er tildelt 5.771.250 kroner i produksjonstilskudd til kinofilmen Now it’s Dark, som handler om den tilsynelatende vellykkede Lene som brått kastes ut av balanse. Vi følger henne gjennom en natt med drømmeaktige hendelser og en serie med mystiske møter med mennesker som alle bærer på sitt eget mørke.

Manifest
Barbosa Blad Film AS med regissørduoen Matias Ryg og Mathias Nordli Eriksen er tildelt 1.022.500 kroner i produksjonsstilskudd til kortfilmen Manifest. Andreas (35) sitter i leiligheten sin og lager en film som skal fortelle oss hvor galt det er i ferd med å gå, at vi må handle før det er for sent. Manifest er en film om en ensom manns pseudo-vitenskapelige søken etter orden i en kaotisk og uforutsigbar verden.

*