Trashfilmregissør og pedagog Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen blir ny kortfilmkonsulent hos NFI

Trashfilmregissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen er ansatt som ny kortfilmkonsulent hos Norsk filminstitutt, og med dette uventede (men gledelige) valget kan man anta at ledelsen ved instituttet ønsker å røske opp i det statsfinansierte kortfilmfeltets tidvise konformitet, og invitere til en mer radikal retning for norsk filmkunst.

For i den norske filmkulturen er det svært få radikale kunstnere som beveger seg i et politisk ukorrekt landskap, og like få personligheter som kan beskrives med uttrykket enfant terrible. Den eneste aktive filmskaperen som kan leve opp til slike kategoriseringer er 55-årige Krutzkoff Jacobsen, den selverklærte trashfilm-regissøren som sist signerte skillingsvisen De umoralske (2014), og som i tillegg har vært en aktiv filmpedagog i mange år – inntil nylig som lærer på film/TV-manuslinja ved Westerdals i Oslo.

«Jeg vil alltid, på en eller annen måte, være den slemme gutten, rett og slett fordi “noe er gæli med meg”,» fortalte Krutzkoff Jacobsen i et intervju her på Montages i 2014. Den gang hadde det gått syv år siden spillefilmdebuten 5 løgner (2007) hadde blitt møtt med laber interesse fra kritikere og publikum, og vi spurte om regissøren var glad for å være tilbake: «Ja. Jeg har vært tørst og jeg har vært sliten,» svarte Krutzkoff, «men som alle profeter har mangelen på vekster rundt meg næret mitt indre landskap. Jeg har møtt mine indre djevler og engler – og funnet ut hvem jeg er som kunstner og hvor jeg skal med min kunst. De umoralske er første skritt i det jeg ønsker å bli. Jeg føler endelig at jeg har funnet min stemme.» (Les Dag Sødtholts analyse av De umoralske.)

Fire år senere går Krutzkoff Jacobsen nå altså inn i en maktposisjon hos Norsk filminstitutt, og ettersom stillingen som kortfilmkonsulent er et åremål på fire år, kan vi risikere at hans neste spillefilm igjen blir kraftig forsinket – så langt tilbake som i 2016 kunne vi melde at regissørens komedie Berith, var ferdig innspilt, men filmen har dessverre ikke blitt lansert hverken på festival eller kino – foreløpig.

«Jeg gleder meg til å begynne i den nye jobben,» sier Krutzkoff Jacobsen uansett i pressemeldingen fra NFI, og det er grunn til å tro at han anser dette som en god anledning til å påvirke hvilken retning norske filmskapere tar med sine kortere prosjekter. «Tenker man etter, er det kortfilm det lages mest av i verden, og for mange er det det nye hotte mediet. Jeg gleder meg til å være en hjelper for dem som lager kortfilm som eget uttrykk, og for dem som ser på mediet som en åpning inn til filmens vidunderlige verden.»

Sjekk for øvrig også vår livlige prat med Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen i denne podkastepisoden av Filmfrelst, der regissøren åpner opp i en samtale om film, estetikk, kunst og… vel, livet.

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen. (Fotograf: Håkon Borg)
Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen. (Fotograf: Håkon Borg)