Taiwanske bølger på Cinemateket

Cinemateket i Oslo presenterer høydepunkter fra den taiwanske nybølgen i en storstilt visningsserie denne høsten. Flere av filmene i programmet vises for første gang i Norge.

Taiwan New Cinema, eller den taiwanske nybølgen, oppstod i Taipei på begynnelsen av 1980-tallet med ledende regissører som Hou Hsiao-hsien (f. 1947), Edward Yang (1947-2007) og Tsai Ming-liang (f. 1957). Flere fikk øynene opp for denne nyskapende bevegelsen da Hou vant Gulløven på filmfestivalen i Venezia i 1989 for mesterverket A City of Sadness.

Hou spiller en av hovedrollene og skrev manuset til Yangs Taipei Story (1985), der vi følger en gruppe fremmedgjorte mennesker under den økonomiske oppturen på 80-tallet. Lynraske samfunnsendringer preger relasjoner, familier og kjærlighetsliv. Den andre hovedrollen spilles av den taiwanske popstjernen Tsai Chin som giftet seg med Yang etter innspillingen.

Typisk for filmene fra denne perioden er en veksling mellom realisme og visuell poesi. De ofte dvelende dramaene, lagt til storbyen eller provinsen, gir et innblikk i Taiwans historie og tilknytningen til Kina og Japan. Stilen til Hou og Yang har blitt sammenlignet med italiensk realisme og Michelangelo Antonionis modernistiske verk, så vel som de japanske mesterne Yasujiro Ozu, Mikio Naruse og Kenji Mizoguchi.

«The Boys from Fengkuei» (1983).

The Green, Green Grass of Home (1982) er blant de tidlige portrettene der Hou lar sammenstøtene mellom den landlige og urbane kulturen på åttitallet være bakteppet for konflikt. Skolelæreren Kenny Bee ankommer en småby utenfor Taipei der han får bryne seg på en gruppe rampete elever. Slike reiser fra storbyen og tilbake til provinsen er typiske for regissøren; de tidlige filmene foregår sjelden kun ett sted, men pendler frem og tilbake, og veksler mellom komedie, drama og studier av hverdagsliv.
¨
Like etter The Green, Green Grass of Home, fulgte The Boys from Fengkuei (1983), som anses for å være Hous første modne film, og således et kunstnerisk gjennombrudd. The Boys from Fengkuei markerer en overgang fra lette, kommersielle komedier til en strengere og mer naturalistisk fortellerstil. Her følger vi fire retningsløse ungdommer i landsbyen Fengkuei – de drikker, sloss, spiller om penger og bobler over av energi. Tre av dem reiser til havnebyen Kaohsiung, Taiwans tredje største by, på jakt etter et urbant eventyr, og konfronteres raskt med en ubarmhjertig virkelighet. Også her handler det om arbeid, kjærlighet og knuste drømmer. Hous blikk er både nedtonet og usentimentalt.

Dust in the Wind (1986) er enda et tidlig høydepunkt, et poetisk, meditativt og melankolsk drama. Her er innflytelsen fra Ozu spesielt tydelig. Hou samarbeidet med Mark Lee Ping-bin da han regisserte denne, filmfotografen som også bidro i Millennium Mambo (2001) og Wong Kar-Wais In The Mood for Love (2000).

«Rebels of the Neon God».

Tsai Ming-liang stod i spissen for den neste generasjonen, også kjent som den andre bølgen i taiwansk film. Hans trilogi – Rebels of the Neon God (1992), Vive l’amour (1994) og The River (1997) – vakte oppsikt for sin kompromissløshet, med mørke og hypnotiske portretter av urban isolasjon. Disse står alle oppført på Cinematekets program. Det gjør også Ang Lees klassiker Eat Drink Man Woman fra 1994, som tar for seg generasjonsforskjeller, det tradisjonelle og moderne, øst og vest, alt konsentrert rundt middagsbordet.

Blant de andre filmene på plakaten er det verdt å få med seg A Summer at Grandpa’s (1994), A Time to Live and a Time to Die (1985), Kuei-Mei, a Woman (1985) og A Brighter Summer Day (1991). Og for de som ikke fikk den med seg på norske kinoer i 2016: Hous svanesang The Assasin (2015), lagt til Tang-dynastiet i det niende århundret.

Cinemateket opplyser om at noen filmer mangler av rettighetsmessige årsaker. A City of Sadness og Daughter of the Nile (1987) er blant disse, men vil settes opp på et senere tidspunkt. A City of Sadness er et portrett av en familie som fanges av konflikter mellom den lokale taiwanske regjeringen og den nylig innsatte kinesiske regjeringen under andre verdenskrig. Filmen brøt tabuer og var en suksess både kommersielt og blant internasjonale kritikere.

«Tropical Fish» (1995).

Taiwanske bølger går av stabelen i perioden 29. oktober til 10. desember, og er et samarbeid med Taipei Representative Office UK og Taiwan Film and Audiovisual Institute. Deler av programmet vil gå som en del av Film fra Sør-festivalen i november. I tillegg til filmvisninger er det flere arrangementer og innledninger underveis i perioden – blant annet vil Montages-redaktør Hedda Robertsen og kritiker Benjamin Yazdan holde et foredrag om Hou Hsiao-hsien: Drømmer og desillusjon.

Dr. Chen Pin-Chuan fra Taipei Representative Office snakker om den taiwanske filmen etter 1980-tallet, i forkant av Tropical Fish (1995). Det blir regissørbesøk med Cheng Hung-i som presenterer den helt nye filmen Fish Memories (2023). Dette er i samarbeid med Film fra Sør-festivalen.

Et utvalg av filmene vil vises på cinematekene i Bergen, Tromsø og Trondheim. Cinematekene i Kristiansand, Lillehammer og Stavanger setter opp Tsai Ming-liangs debutfilm Rebels of the Neon God.