Filmfrelst #301: Naoko Yamadas A Silent Voice

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Naoko Yamadas A Silent Voice (2017) vises torsdag 15. mars – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek. I Oslo vises den også som Månedens film.

*

Det er ikke hverdagskost at de digitale cinematekene i Norge viser japansk animasjon. A Silent Voice («Koe no katachi») henvender seg bestemt til ungdommer og voksne, og ikke familiesegmentet mange forbinder med animasjon.

Dette er på ingen måte uvanlig for animasjon i Japan, men det er som oftest noe «eventyraktig» over filmene som får norsk distribusjon. Regissør Naoko Yamada – en av få kvinnelige japanske animasjonsfilmskapere – har spesialisert seg på filmer om ungdom, og A Silent Voice er usedvanlig kompleks i sin måte å fremstille mobbing som fenomen på.

Utenforskap, depresjon, skyldfølelse, skam, tilgivelse og forsoning er stikkord for dette svært ambisiøse prosjektet, og i vår podkastsamtale nedenfor forsøker vi blant annet å dykke inn i hvordan filmens tematikk kommer til uttrykk gjennom visuelle grep og de strukturelle valgene Yamada har tatt for hvordan historien blir fortalt.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!