Filmfrelst #294: Andrej Tarkovskijs Speil (1975)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Andrej Tarkovskijs Speil (1975) vises i alle byene torsdag 1. februar, bortsett fra i Trondheim, der den først vises torsdag 22. februar. I hovedstaden vises filmen hele fem ganger; i Bergen vises den to ganger. Visningstider og informasjon finnes her eller hos det enkelte cinemateket.

*

I denne episoden snakker vi om Speil (1975), Andrej Tarkovskijs kanskje mest innflytelsesrike film – som i disse dager er aktuell i nyrestaurert utgave på Cinematekene rundt om i landet.

Blant filmskaperne som har brutt med tradisjonell historiefortelling de siste førti årene, er det nok svært mange som på en eller annen måte har forholdt seg til Tarkovskijs Speil – akkurat som den russiske mesterregissøren selv lot seg inspirere av Fellinis 8½ (1963) og Godards Vivre sa vie (1962) da han skulle lage sin mest personlige, ikke-narrative og sanselige film.

Tidligere har vi snakket om både Solaris (1972) og Stalker (1979) på Filmfrelst, og publisert artikler om Offret (1986) og Andrej Rubljov (1966) på Montages, og i denne episoden om Speil sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen ved mikrofonene.

God lytting!