Filmfrelst

Filmfrelst #294: Andrej Tarkovskijs Speil (1975)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Andrej Tarkovskijs Speil (1975) vises i alle byene torsdag 1. februar, bortsett fra i Trondheim, der den først vises torsdag 22. februar. I hovedstaden vises filmen hele fem ganger; i Bergen vises den to ganger. Visningstider og informasjon finnes her eller hos det enkelte cinemateket.

*

I denne episoden snakker vi om Speil (1975), Andrej Tarkovskijs kanskje mest innflytelsesrike film – som i disse dager er aktuell i nyrestaurert utgave på Cinematekene rundt om i landet.

Blant filmskaperne som har brutt med tradisjonell historiefortelling de siste førti årene, er det nok svært mange som på en eller annen måte har forholdt seg til Tarkovskijs Speil – akkurat som den russiske mesterregissøren selv lot seg inspirere av Fellinis 8½ (1963) og Godards Vivre sa vie (1962) da han skulle lage sin mest personlige, ikke-narrative og sanselige film.

Tidligere har vi snakket om både Solaris (1972) og Stalker (1979) på Filmfrelst, og publisert artikler om Offret (1986) og Andrej Rubljov (1966) på Montages, og i denne episoden om Speil sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen ved mikrofonene.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 6 kommentarer

 1. Mads sier:

  Three down, four to go ;)

 2. Øystein sier:

  Såg Speil 17 August 2016 og er den eneste Tarkovsky filmen jeg har sett og var ikke særlig imponert men kanskje litt av problemet var kanskje som dere var innom, at jeg prøve å lete etter et narrativ istedenfor at bildene bare vasker over meg. Ingen av bildene har satt seg godt i netthinnen min 2 år etterpå men kommer til å gi den en sjanse til, kanksje prøve en annen Tarkovsky film.

 3. Jon Christoffersen sier:

  Nydelig podcast. Det går forresten fint å se ‘Speil’ med streaming. Den ligger på amazon.com til et par dollar, og det går fint med norsk ip-adresse og alt. Må bare lade opp via gavekort og ikke betale direkte med bankkort.

  Dere er veldig bra alle dere i Montages. Men Lars-Ole er best. For en avslutning på denne podden med det svenske sitatet lest på svensk. Magisk!

  • Andreas sier:

   Bare ikke se den på laptopskjerm… Streaming blir fort hakkete også, jeg tar aldri sjanser på å se film slik. Men viktigst er det å ha en skikkelig størrelse.

 4. Geir Antonsen sier:

  Fin episode og en fantastisk film. Alltid artig å høre episoder om «klassikere».

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>