Filmfrelst #508: Cannes 2022 – James Grays Armageddon Time

Cannes 2022: Filmfestivalen i Cannes er i gang, og i årets første podkastepisode fra Croisetten tar vi for oss James Grays oppvekstdrama Armageddon Time.

Newyorkeren James Gray deltar i år i hovedkonkurransen for femte gang, som gjør ham til en av 2000-tallets mest profilerte amerikanske filmskapere her i Cannes. Helt siden The Yards (2000) har festivalen omfavnet Grays klassisistiske stil, og med Armageddon Time returnerer regissøren til New York, etter to omveier i sine foregående filmer – henholdsvis in space med Ad Astra (2019) og i den søramerikanske jungelen med periodeeventyret The Lost City of Z (2016).

Og ettersom Gray ikke har vært i Cannes siden 2013 med The Immigrant, kan vi si at Armageddon Time markerer en slags retur til trygg grunn på flere måter. I tillegg er fortellingen denne gangen direkte inspirert av Grays egen oppvekst, og med Anthony Hopkins, Anne Hathaway og Jeremy Strong i de sentrale voksne birollene, jobber han igjen med et stjernelag. Men det er Banks Repeta i rollen som 12-årige Paul Graff som leder an, og i vår samtale nedenfor diskuterer vi blant annet hvordan Gray balanserer et biografisk selvportrett med en bredt anlagt moralfortelling.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Roskva Koritzinsky og Benjamin Yazdan. Episoden inneholder ikke spoilere, og det varsles underveis før tidspunktet der en sentral scene blir omtalt.

God lytting!