Her er årets Cannes-program: Nye filmer av Ruben Östlund, Claire Denis, David Cronenberg, Kristoffer Borgli m.fl.

Cannes 2022: Vårens vakreste eventyr – filmfestivalen i Cannes – er bare en drøy måned unna, og etter dagens presentasjon av hovedkonkurransen og de andre titlene i det offisielle programmet kan vi se frem til nye filmer av blant andre Ruben Östlund, Claire DenisDavid Cronenberg, m.fl.

Og om noen skulle være i tvil, etter to år med pandemi: Festival de Cannes er og blir verdens viktigste og mest prestisjetunge filmfestival. De lyktes med å flytte festivalen fra mai til juli i fjor, og på den måten arrangere en fullblods utgave akkurat da smittenivået i Europa var håndterlig.

Fjorårets utgave av Cannes-festivalen ble som vi husker en historisk norsk årgang, med Verdens verste menneske og De uskyldige representert i henholdsvis hovedkonkurransen og Un certain regard. Suksessen fra 2021 har likevel ikke skapt noen illusjoner om at Norge skal være på plass i dette gjeveste selskapet hvert eneste år, men Thierry Frémaux kom i dag også med et norsk navn: Kristoffer Borgli (DRIB) er invitert til Un certain regard med sin andrefilm Syk pike (Sick of Myself). Montages gratulerer! Sverige er også meget godt representert i år, med tre regissører i hovedkonkurransen: Ali Abbasi, Tarik Saleh og Ruben Östlund. Danmark har Hlynur Pàlmason i Un certain regard.

«Å bli invitert til Cannes og Un Certain Regard, er en fantastisk anerkjennelse for Kristoffer som regissør og den beste starten vi kunne drømme om for denne filmen. Kristoffer har, i samarbeid med dyktig og inspirerende crew og cast, laget en oppsiktsvekkende og utrolig morsom film som vi nå gleder oss stort til at skal møte sitt publikum», sier de to produsentene Dyveke Bjørkly Graver og Andrea Berentsen Ottmar fra Oslo Pictures, i en pressemelding sendt ut av NFI.

Utover Borglis film var det ingen andre norske titler som ble presentert i dag, men det er heldigvis fortsatt flere muligheter når programmene for Semaine de la Critique (Kritikeruken) og Quinzaine des réalisateurs (Director’s Fortnight) slippes neste uke, men per i dag er det i hovedsak fremtredende internasjonale auteurer og en bred internasjonal bukett av filmer som utgjør første programslipp.

Kristine Kujath Torp i «Syk pike» av Kristoffer Borgli.

Hovedkonkurransen er i år bygget opp med en ganske klassisk balanse mellom velrenommerte gjengangere (tidligere Gullpalme-vinnere som Östlund, Hirokazu Koreeda, Cristian Mungiu og Dardenne-brødrene er alle på plass med nye filmer) og regissører som «rykker opp» fra sideprogrammene. At veteran Claire Denis ikke har vært i hovedkonkurransen siden debutfilmen Chocolat (1988) gjøres nå omsider bot for med hennes nye film Stars at Noon, og det samme gjelder Kelly Reichardt, som deltar med Showing Up, etter tidligere å ha vist Wendy and Lucy i Un certain regard. Den talentfulle unge belgiske regissøren Lukas Dhont – som imponerte i Un certain regard med debuten Girl i 2018 – løftes opp til Gullpalme-nominasjon med dramaet Close.

Asiatiske tungvektere vil også rykke inn på Croisetten med store forventninger knyttet til seg: Park Chan-wook kommer med sin ferske thriller Decision to Leave og Hirokazu Koreeda, som nevnt, returnerer til hovedkonkurransen med sin nye film Broker (der handlingen satt til Sør-Korea). Fra Nord-Amerika er det David Cronenbergs comeback som bør skape de største overskriftene – Crimes of the Future er hans første spillefilm siden Maps to the Stars (2014), og oppmerksomme lesere vil sikkert notere seg at Cronenberg allerede har laget en film med den tittelen, i 1970. Regissøren forklarer i et intervju med Now Toronto, at tittelen har norsk utspring:

I guess I wasn’t finished with the use of that title, which actually comes from [a work by] the Norwegian writer Knut Hamsun. He wrote a novel called Hunger, and there’s a movie version starring Per Oscarsson who plays a poet in the 1890s and at one point you see him on a bridge writing a poem called Crimes Of The Future. And that struck me. I thought, “I want to read that poem.” And then when I became a filmmaker later I thought, “I want to make that movie.” So it’s been stolen twice – I stole it from Knut Hamsun and now I’m stealing it again from myself. It is not a sequel to the old underground film that I made. It’s not a remake of it at all. There is, though, the idea of crimes of the future. That is to say, crimes that could not exist now but exist in the future. It’s an intriguing concept. So there is that connection between the two.

I dag ble også den første teaser-traileren sluppet, og forventningene til David Cronenbergs nye film blir definitivt ikke noe mindre av dette klippet:

Nedenfor følger en oversikt over alle titlene som ble offentliggjort av Cannes-festivalen i dag, og som vanlig meldte Thierry Frémaux at det også vil annonseres et knippe filmer i tillegg til disse, innen festivalstart, og de to andre sideprogrammene – Semaine de la Critique og Quinzaine de Réalisateurs – blir altså offentliggjort neste uke.

Cannes-festivalen arrangeres i år mellom 17. og 28. mai. Montages vil som vanlig være på plass.

*

Thierry Frémaux og Pierre Lescure offentliggjorde årets program i Paris.
«Close» av Lukas Dhont

*

Hovedkonkurransen

Holy Spider av Ali Abbasi
Les amandiers av Valeria Bruni-Tedeschi
Crimes of the Future av David Cronenberg
Tori et Lokita av Dardenne-brødrene
Stars at Noon av Claire Denis
Frère et soeur av Arnaud Desplechin
Close av Lukas Dhont
Armageddon Time av James Gray
Broker av Hirokazu Koreeda
Nostalgia av Mario Martone
RMN av Cristian Mungiu
Triangle of Sadness av Ruben Östlund
Decision to Leave av Park Chan-wook
Showing Up av Kelly Reichardt
Leila’s Brothers av Saeed Roustaee
Boy From Heaven av Tarik Saleh
Tchaikovsky’s Wife av Kirill Serebrennikov
Hi-Han av Jerzy Skolimowski

*

Un certain regard

Les pires av Lise Akoka og Romane Gueret
Kurak günler av Emin Alper
Metronome av Alexandru Belc
All the people I’ll never be av Davy Chou
Syk pike av Kristoffer Borgli
Dimongo y la Niebla av Ariel Escalante Meza
Plan 75 av Chie Hayakawa
Beast av Riley Keough og Gina Gammell
Corsage av Marie Kreutzer
Butterfly Vision av Maksin Nakonechnyi
Godland av Hlynur Pálmason
Rodéo av Lola Quivoron
Joyland av Saim Sadiq
The Stranger av Thomas M Wright
The Silent Twins av Agnieszka Smocynska

*

Utenfor konkurranse:

Top Gun: Maverick av Joseph Kosinski
Elvis av Baz Luhrmann
November
av Cédric Jimenez
Three Thousand Years of Longing av George Miller
Masquerade av Nicolas Bedos
Z av Michel Hazanavicius (åpningsfilm)

Cannes premiere:

Nos frangins av Rachid Bouchareb
Esterno notte av Marco Bellocchio
Dodo av Panos H. Koutras
Irma Vep (serie) av Olivier Assayas

Midnight Screenings:

Hunt av Lee Jung-Jae
Moonage Daydream av Brett Morgen
Fumer fait tousser av Quentin Dupieux

Spesialseanser:

All That Breathes av Shaunak Sen
The Natural History of Destruction av Sergei Loznitsa
Jerry Lee Lewis: Trouble of Mind av Ethan Coen