Filmfrelst

Filmfrelst #286: Éric Rohmers Den grønne solstrålen

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Den grønne solstrålen (1986) vises torsdag 23. november i alle byene bortsett fra Kristiansand (i Bergen vises den imidlertid først søndag 26.).  Alle visningstidene finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden av Filmfrelst diskuterer vi Den grønne solstrålen (1986), vår Éric Rohmer-favoritt, som vises på de digitale cinematekene rundt omkring i landet denne uken.

Den grønne solstrålen («Le rayon vert») er regissør Éric Rohmer og skuespiller Marie Rivière sitt unike samarbeid, delvis basert på Rivières egne erfaringer, og improvisert frem foran kameraet over en varm sommer. Siden begge følte seg usikre på hva de egentlig hadde laget, var det etter sigende en overrasket Rohmer som i klipperommet valgte å bevare så å si alle scenene – og resultatet er en klassiker. Få, om noen, filmer fanger følelsen av å være på et litt retningsløst sted i livet bedre enn Den grønne solstrålen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen sier:

  Deilige Eric Rohmer!

  Så fantastisk det hadde vært om vi i dag hadde kunnet lage filmer som de Rohmer gjorde -og da med et publikum som brydde seg!

  Jeg hadde noen år et filmregi-kurs på Westerdals -og da pleide jeg å vise et intervju med Rohmer, tatt opp på hans kontor i Paris. Her forklarer han hvordan han lager sine filmer. Med ett tar han opp en strømkabel og en reflektor. Han har så å si alt filmutstyret på baksida av pulten sin. Og forklarer at mange av fotografene hans -dette var de absolutte toppfolkene og som gjerne kom direkte fra produksjoner i Hollywood- ble forundret da de så hva de skulle jobbe med; en kaster eller to, en reflektor, et par strømledninger og et kamera.

  Han viser oss at eminente filmer kan lages av nesten ingenting!

 2. Mads sier:

  Rohmer er et stort hull hos meg, ikke sett noen av filmene hans.
  Er denne filmen en fin introduksjon til hans filmografi?
  Hvilke filmer bør man se og hva bør man styre unna?

  • «Den grønne solstrålen» er en utmerket introduksjon! Du må også se «Min natt med Maud», «Chloe om ettermiddagen», «Claires kne», «Pauline på stranden» og «La femme de l’aviateur».

 3. Andreas sier:

  La Collectionneuse er min favoritt.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>