Filmfrelst #286: Éric Rohmers Den grønne solstrålen

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Den grønne solstrålen (1986) vises torsdag 23. november i alle byene bortsett fra Kristiansand (i Bergen vises den imidlertid først søndag 26.).  Alle visningstidene finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden av Filmfrelst diskuterer vi Den grønne solstrålen (1986), vår Éric Rohmer-favoritt, som vises på de digitale cinematekene rundt omkring i landet denne uken.

Den grønne solstrålen («Le rayon vert») er regissør Éric Rohmer og skuespiller Marie Rivière sitt unike samarbeid, delvis basert på Rivières egne erfaringer, og improvisert frem foran kameraet over en varm sommer. Siden begge følte seg usikre på hva de egentlig hadde laget, var det etter sigende en overrasket Rohmer som i klipperommet valgte å bevare så å si alle scenene – og resultatet er en klassiker. Få, om noen, filmer fanger følelsen av å være på et litt retningsløst sted i livet bedre enn Den grønne solstrålen.

God lytting!