Filmfrelst #159: Michael Ciminos Heaven’s Gate

Cinematekene (tidligere Torsdagsfilmen) er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene som vises. Heaven’s Gate vises på cinematekene i Bergen, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim fra og med 13. november. (Mer informasjon finnes her.)

*

Hjortejegeren-regissør Michael Cimino fulgte opp sin store Oscar-suksess i 1979 med den etter hvert sagnomsuste produksjonen Heaven’s Gate (1980) – en historisk western av episke proporsjoner, som tapte så mye penger at den brakk ryggen på et helt Hollywood-studio.

På tross av sin dramatiske produksjonshistorie har filmen alltid hatt et knippe forsvarere, og over tretti år senere har Heaven’s Gate steget opp fra filmhistoriens kirkegård i en nyrestaurert utgave, som hadde premiere på filmfestivalen i Venezia i 2012.

Filmen gjenoppdages dermed av stadig flere, og i denne episoden av Filmfrelst diskuterer vi Heaven’s Gate – som kanskje mer enn noe annet er et enestående visuelt praktverk, fotografert av legenden Vilmos Zsigmond (les vårt intervju).

I podkast-panelet sitter Montages-redaktørene Karsten og Lars Ole, som har sett filmen for første gang, i forbindelse med at nyrestaureringen av Heaven’s Gate ankommer norske cinemateker – i all sin fordums prakt.

God lytting!