- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Filmfrelst #159: Michael Ciminos Heaven’s Gate

Av Redaksjonen , 10. november 2014 i Filmfrelst

Cinematekene (tidligere Torsdagsfilmen) er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene som vises. Heaven’s Gate vises på cinematekene i Bergen, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim fra og med 13. november. (Mer informasjon finnes her [1].)

*

Hjortejegeren [2]-regissør Michael Cimino [3] fulgte opp sin store Oscar-suksess i 1979 med den etter hvert sagnomsuste produksjonen Heaven’s Gate [4] (1980) – en historisk western av episke proporsjoner, som tapte så mye penger at den brakk ryggen på et helt Hollywood-studio.

På tross av sin dramatiske produksjonshistorie har filmen alltid hatt et knippe forsvarere, og over tretti år senere har Heaven’s Gate steget opp fra filmhistoriens kirkegård i en nyrestaurert utgave, som hadde premiere på filmfestivalen i Venezia i 2012.

Filmen gjenoppdages dermed av stadig flere, og i denne episoden av Filmfrelst diskuterer vi Heaven’s Gate – som kanskje mer enn noe annet er et enestående visuelt praktverk, fotografert av legenden Vilmos Zsigmond [5] (les vårt intervju [6]).

I podkast-panelet sitter Montages-redaktørene Karsten og Lars Ole, som har sett filmen for første gang, i forbindelse med at nyrestaureringen av Heaven’s Gate ankommer norske cinemateker – i all sin fordums prakt.

God lytting!


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2014/11/filmfrelst-159-michael-ciminos-heavens-gate/

Lenker i denne artikkelen:

[1] her: http://www.cinematekene.no/

[2] Hjortejegeren: https://montages.no/film/hjortejegeren/

[3] Michael Cimino: http://montages.no/filmfolk/michael-cimino

[4] Heaven’s Gate: https://montages.no/film/heavens-gate/

[5] Vilmos Zsigmond: http://montages.no/filmfolk/vilmos-zsigmond

[6] les vårt intervju: http://montages.no/2013/09/vi-har-mott-den-legendariske-filmfotografen-vilmos-zsigmond/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.