Flashback

Motforestilling

Det korte møtet med Erik Løchen i 1982 ble starten på noe helt spesielt for meg. Mitt liv skulle skifte retning, og den retningen ble klarere i møtet med Løchens filmer, med hans kolleger og venner, og med mange støvete arkiver. I mange år etter at jeg var ferdig disputert følte jeg at jeg måtte gjøre helt andre ting, men hver gang jeg kom tilbake til Løchen og hans filmer var det noe helt spesielt. Jakten og Motforestilling slapp ikke riktig taket i meg. De hadde fremdeles hemmeligheter. De kunne fremdeles engasjere og imponere. De lot seg ikke utømme, og hadde alltid noe nytt å vise fram. Dette gjør at filmene ikke bare er museumsgjenstander, men er levende klassikere.

-- Gunnar Iversen i en artikkel om Erik Løchen.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

  1. Denne filmen er en varm anbefaling! Filmen er delt i 5 forskjellige akter som kan sees i hvilken som helst rekkefølge. Den akten som dette klippet er fra er den beste – en fantastisk metafilm i god modernistisk ånd! Det er ikke ofte man ser en norsk film som det tar tid å fordøye og som man kanskje føler man må se en ekstra gang for å virkelig forstå hva det var for noe – men her er en slik film og du kan til og med se den i en annen rekkefølge andre gang! Et unikt prosjekt! Men skal du først kaste deg i vei med Erik Løchen så er Jakten en enda varmere anbefaling! Men begge burde sees av alle filminteresserte nordmenn og de finnes på dvd i en veldig flott fellesutgave!

  2. Erik Løchen er fantastisk. Med Jakten satte Løchen det virkelige startskuddet for den norske filmmodernismen i 1959 (!), og 23 år etter forsatte han i Motforestilling den nådeløse leken med filmmediet og fiksjonsuniverset generelt. En kvalitet jeg personlig setter spesielt pris på med begge filmene, er at de til tider er hysterisk morsomme. Nå skal det sies at Jakten er en av mine personlige favoritter, og jeg kjenner den mye bedre enn Motforestilling. Men Motforestilling har gnagd mye på meg, og det henger nok sammen med at den som siden som Magnus påpeker ikke er spesielt lett fordøyelig. Eller lett forståelig. Den er hvertfall ikke forglemmelig!

    Et god anbefaling til alle som vil bli bedre kjent med Løchen (og det syns jeg man bør), er å ta en kikk på Gunnar Iversens «Framtidsdrøm og Filmlek». Ellers er det også med et lite hefte (også skrevet at Iversen om jeg ikke tar helt feil), i den finfine dvd-utgivelsen :)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>