Robert Redford lager Lincoln-drama

Bilde 2

Det begynner å bli lenge siden Steven Spielberg annonserte at han skulle lage film om USAs 16. president; Abraham Lincoln. Liam Neeson er forlengst castet til hovedrollen, Sally Field som kona Mary Todd. Men prosjektet er blitt utsatt gang på gang, og nå ser det ut til at Robert Redford isteden går igang med sin vinkling på dette ganske så dramatiske kapittelet i amerikansk historie.

The Conspirator skal filmen hete, og fokuserer på en av de mange dømte for drapet på presidenten – Mary Suratt. Hun ble i sin tid dømt til døden for å ha supplert drapsmennene John Wilkes Booth og David Herold med våpen, en dom som flere historikere bestrider korrektheten av. Filmen vil også fortelle historien til hennes forsvarer Frederick Aiken, en rolle Redford skal ønske tolket av James McAvoy.

«Don’t know the manners of good society, eh? Well, I guess I know enough to turn you inside out, old gal—you sockdologizing old man-trap…»

Det var midt i tredje akten av Tom Taylors teaterstykke Our American Cousin at John Wilkes Booth valgte å avfyre skuddet som tok livet av Lincoln, 14. april 1865. Skuespilleren hadde fri fra oppsetningen den dagen, og fortalte retten at han håpet latteren etter det han anså som stykkets morsomste replikk, ville skjule lyden fra revolveren som ble avfyrt mot Lincolns hode. Sic semper tyrannis! skrek han til publikum etter å ha hoppet fra presidentens balkong og ned på scenen, deretter forsvant han i mørket bak scenen og opp på en ventende hest. En 12 dager politijakt etterfulgte, før Booth ble skutt ned av en politimann. Han døde på samme sted tre timer senere, mens hans medskyldige ble enten dømt til livstid i fengsel eller henrettet ved henging – deriblant Mary Surratt som første amerikanske kvinne.

Med bakteppe i den amerikanske borgerkrigen, en historie full av konspirasjoner og et galleri bestående av den ene historiske personligheten etter den andre, er det uten tvil noe storslått over prosjektet. Samtidig skal det sies at det begynner å bli lenge siden Redford gjorde noe interessant som regissør. Hans Lions for Lambs ble en flopp både blant kritikerne og publikum tilbake i 2007, mens The Legend of Bagger Vance kanskje var den kjedeligste filmen jeg så på hele 2000-tallet. Samtidig er da også dette mannen som ga oss Ordinary People og Quiz Show. Jeg krysser fingrene for et medrivende og storslått drama!

Let not this first State tribunal in our country’s history, which involves a woman’s name, be blazoned before the world with the harsh tints of intolerance, which permits injustice. But as the benignant heart and kindly judging mind of the world-lamented victim of a crime which wound, in its ramifications of woe, around so many fates, would himself have counseled you, let the heralds of peace and charity, with their wool-bound staves, follow the fasces and axes of judgement and law, and without the sacrifice of any innocent Iphigenia, let the ship of State lanch with dignity of unstained sails into the unruffied sea of union and prosperity.

Fra Aikens forsvarstale.

Mary Surratt, Lewis T. Powell, David E. Herold og George A. Atzerodt ble hengt 7. July 1865
Mary Surratt, Lewis T. Powell, David E. Herold og George A. Atzerodt ble hengt 7. July 1865