Steven Spielberg skal lage oppvekstfilm basert på egen barndom

I går kveld rapporterte Deadline at Steven Spielberg er i gang med en ny film, angivelig basert på hans egen barndom, og med Michelle Williams i rollen som moren.

Steven Spielbergs versjon av West Side Story har vært ferdig en god stund, og skulle egentlig hatt premiere i fjor rundt juletider. Premieren er nå forskjøvet til senere i år grunnet pandemien. I mellomtiden har mange av oss lurt på hva hans neste prosjekt skulle bli. Indiana Jones 5 ble som kjent overgitt James Mangold for en tid tilbake. Nå kan det altså virke som om dette svært personlige prosjektet, løselig basert på regissørens oppvekst i Arizona, er neste i kalenderen – i hvert fall i følge uspesifiserte kilder til Deadline.

Det er ikke første gang Spielberg har lekt med tanken om en oppvekstskildring av denne typen. Under innspillingen av Nærkontakt av tredje grad (1977) skal Francois Truffaut ha fremmet et ønske om at Spielberg gjorde en versjon av hans egen coming-of-age-film L’Argent de Poche (1971), noe som igjen inspirerte ham til å skrive manuset «After School», senere omdøpt til «Growing Up» – angivelig så ubehagelig at fotograf Caleb Deschanel skal ha ytret sitt misbehag. Noen av manusets hyggeligere elementer endte tilslutt opp i mesterverket E.T. (1982), men det ble i det store og det hele forlatt.

Spielberg har selvsagt gjort flere nydelige oppvekstskildringer allerede, med ulik grad av selvbiografisk inspirasjon (E.T., Empire of the Sun, A.I.), men at han nå griper fatt i egen oppvekst, og selv bidrar på manusfronten igjen, er ekstra spennende. Regissøren vokste som kjent opp i et overveiende WASP-miljø i Phoenix, og følte seg alltid utenfor og mobbet grunnet sin jødiske bakgrunn. I en tidlig genistrek rekrutterte han mobberne til å være skuespillere og statister i 8mm-filmene hans, og fikk dermed et øyeblikks makt over dem. Slike historier skriker etter å bli festet på film.

Vi vet ellers lite om prosjektet, annet enn at Michelle Williams sannsynligvis skal spille moren. Spielbergs egen mor, Leah Posner, gikk bort i 2017 i en alder av 97 år. Hun var konsertpianist store deler av sitt liv, og kreditteres ofte av Spielberg selv for hans kunstneriske ambisjoner (ingeniør-faren kreditteres på sin side for den tekniske innsikten). Hun var også en bauta i hans liv da foreldrene skilte lag. Vi bør med andre ord forvente en sterk kvinneskikkelse.

Det utitulerte prosjektet skal i følge Deadline gå i gang allerede til sommeren, med premiere i 2022. Spielberg jobber godt med korte tidsfrister (The Post, anyone?), så la oss håpe dette ikke er noe unntak.